Анонимни сигнали за агресивни кучета не се приемат

За агресивни кучета гражданите могат да подадат сигнали за неутрализирането им по телефон, писмено и по имейл, но анонимни сигнали не се обработват. До този момент в общината е постъпил само един сигнал за опасно куче от 24 ноември 2017 година.

Проблемът със скитащите по улиците на Първомай кучета не е отскоро и няма да бъде решен в обозримо бъдеще. За повечето четириноги се знае, че не са агресивни, но опасността идва от това, че разнасят отпадъци и не е сигурно дали пренасят зарази.

Общината Първомай се грижи за този проблем чрез прилагане на Наредба за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета – домашни любимци и овладяване на безстопанствените кучета на от ноември 2012 г. Има и специална Програма.

Според Наредбата „Безстопанствените кучета се настаняват от Кмета на общината и организациите за животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в чиито устави е предвидена дейност за защита на животните, в приюти...“

Община Първомай трябва да има сключен договор с такава организация или фирма, но няма. Обяснението е, че няма кандидати. Затова при получаване на писмен или устен сигнал от страна на гражданин се обръща към Общинско предприятие Зооветеринарен комплекс – гр. Стара Загора.

Следващите действия са залавяне на безстопанствените кучета, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и маркировка. По Закон след което кучетата се връщат на същото място. За последно това се е случвало през декември 2017 година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Из
    изводи
    7 0
    12:03, 30 юли 2018
    Мерси за статията. Доколкото разбрах:
    1. Повечето кучета май не са агресивни, ама кой знае.. , а разнасят и зарази. Пък който реши да се разхожда из града, да се прекръсти три пъти да го срещнат от тези, дето са по-малко агресивни и да са по-малко накуп, че те вече се разхождат на групи. Особено вечер.
    2. Ако на някой все пак му прекипи и реши да се жалва по установения ред, няма смисъл, защото Общината не е слкючила договор с приют и няма да махне кучето от тротоара, а само ще сигнализира в Стара Загора за обезпаразитяване и пускане пак на тротоара от точката на вземане.
    Извод: няма смисъл да се жалваме за скитащи кучета, защото без договор с приют ще ги хванат, кастрират и пуснат. Трябва да се иска общината да сключи договор с приют, за да могат скитащите кучета да бъдат хванати и настанени, с което ще бъдат изведени от градската среда, където трябва да се разхождат само обезопасени от стопаните им любимци.
  • 2
    Пъ
    Първомай
    1 -1
    13:17, 30 юли 2018

    Почти всичко е така, с това уточнение, че общината не сключва договори с приюти, а с фирми, които обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и връщат кучетата по места. Не само нашата община, а всички. Ако не са агресивни кучетата се връщат там откъдето са взети... А колко струва това...

    • ??
      ???
      2 0
      18:00, 30 юли 2018
      Тези на снимката и трите изглеждат доста способни да нахапят някой, който си харесат, т. е. са потенциално опасни, както и повечето разхождащи се из града. Като гледам двете нямат следи някоий да ги е улавял, ваксинирал, слагал каишка, както се изисква, а третото (жълтото) най-вероятно е домашно … Трябва ли улавянето им, да става само по сигнал? Наредбата ли ни е калпава или зле се интерпретира? И дали са наистина безстопанствени или собствениците им са ги пуснали да се поразходят?
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    1 0
    14:09, 30 юли 2018
    Яваааа и за ко ни съ приемат анонимни сигнали щот сигурно служителите в общинътъ ги мързи. Яз от тая статия разбрах чи едва ли ние ако подам анонимен сигнал и някое куче не се окаже агресивно жъ накърня кучешките му права. Яваааа колко димукратична общинъ сме само секи кръде влачи кучятата апят и никой ни приема анонимни сигнали яваааааа ей тва е кметь ей тва е общинъ утре и на работа няма да ходят а кметя жъ чака някой да подаде сигнал чи служителите ни ходят на рабута явааа
  • 4
    Па
    параграф 22
    1 0
    16:21, 30 юли 2018
    Нещо не си прав ми се струва. Горе пише, че според наредбата трябва да се сключи договор с фирма, която улавя и настанява кучетата в приюти. Недопустимо е да се оставят по улиците. Трябва да се публикува по-обширен цитат от наредбата, за да се изясни въпроса.
  • 5
    Он
    Онуфри
    1 0
    16:20, 31 юли 2018
    Накрая хората сами ще си решат проблема и след това някакви природозащитници ще мрънкат, но така е в живота, когато няма правила!
  • 6
    Ощ
    още
    3 0
    17:27, 31 юли 2018
    и пред старата поща има глутница. сутрин преследват шивачките до работните им места, но ако носят банички, става много опасно за тях...
  • 7
    Ре
    решение
    4 0
    20:57, 31 юли 2018
    Веднага трябва да се промени наредбата на общината - да няма нужда да се пускат сигнали, а да бъде задължение на общината появили се свободно движещи се кучета веднага да се залавят и настаняват в приют. Ако се окаже, че кучетата са домашни - солена глоба. Как може така да се тормозят хората в 21 век?!?
Последни новини