17 °C

Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно.
 
Това заяви по време на пресконференция д-р Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той обяви готовност да подаде оставка, ако тя му бъде поискана.
Заради усложнената обстановка в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, стана ясно, че все още не са евтаназирани 400 животни. Сега огнището стои отворено и все още не е ликвидирано. Възможно е размножаване на вируса при тези животни и впоследствие това заболяване може да бъде разнесено в други населени места.
 
До момента заболяването е идентифицирано на територията на шест села в две общини. В тях са установени по един или два случая във фермите. Там всички тези животни са контакти, съмнителни, рискови. Заболяването е ново в ЕС. То се пренася с тесен контакт при животни. Това е и най-вероятната причина за възникването на огнищата. Не е изключено да бъде пренесено от мигранти, тъй като все още не е изключено да се пренася и от човека.Стана ясно, че не е имало вариант за карантина на стада, където не е открито заболяването. Карантиране в случая с това заболяване не може да се осъществи.
 
"Стана опасно да си позволим карантиниране. С карантиране ние няма да дадем гаранции на страните, които търгуват с нас, че сме предприели достатъчно ефективни мерки", обясни д-р Илиев.До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.
 
"И днес знаем, че са намерени животни в багажници да бъдат продадени", коментира директорът на БАБХ.
 
Още при първата регистрация на огнище ние събрахме кметове и фермери, добави той.Той отбеляза, че фермерите не им пречат при евтаназирането на животните, а хора, които идват да защитават фермерите.
 
Стана ясно, че в тези области в близост до Турция има около 300 хиляди животни. В района на общините, където има ограничения, животните са под 30 хиляди. В страната уязвимите животни - има около 1,3 млн. добитък, са уязвими на това заболяване.Д-р Илиев бе категоричен, че и да няма заболяване никой няма право да движи животни без наше разрешение. Никой не може да продава и да движи животни в багажника си без наше разрешение. Нашата информационна система е създадена за това - да знаем какво се е случило с дадено животно, заяви той.Директорът на БАБХ добави, че усилията са насочени да ограничат заболяването в малък регион, така че да не бъде засегната цялата страна.
 
По думите му отговорността на България като гранична страна е много по-голяма. В съседна Турция има около 700 чумни огнища. Ако успеят да удържат заболяването на територията на пограничните райони, рестриктивните мерки по отношение на млякото и продуктите ще важат шест месеца.
 
Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България, изтъкна д-р Илиев. За да има дисциплиниращ ефект, животните, които се установят в нелегален пренос, незабавно се евтаназират, отделно им се правят актове от полицията и от БАБХ.
 
Основните стъпки за контрол на заболяванията са договорени на световно ниво, ние сме длъжни да даваме информация.
 
"Намерихме чумата, доказахме я и при нас. Същите проби бяха изпратени в референтната лаборатория във Франция. Ние сме изпратили около 400 проби там, взели сме около 6000. Възможно във времето да се доказват нови огнища - затова мерките, които се взимат там, са ограничение в движение на животни, стоки и продукти", заяви той.
 
Когато обявихме това пред ЕК, че имаме чума по дребните преживни животни - те определиха две области - от които да не излизат животни и продукция за вътрешността на страната. За сега важи това правило.
 
Мерките, които се изпълняват особено по евтаназия - ако тези мерки се отлагат, рискът за разпространение на заболяването е много голям.
 
От понеделник идва мисия. Тук ще е един от водещите световни вирусолози, с който ще трябва да се направи типизация на вируса и във френската лаборатория - да можем да спрем заболяването, каза още директорът.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ме
  мехмед
  0 0
  00:41, 16 юли 2018
  защо не обявите и с кого сте спали пред ЕС

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини