19% от българите очакват ЕС да се разпадне

Всеки пети българин е на мнение, че Европейският съюз ще се разпадне в следващите 10 години. Това сочат данни на социологическата агенция "Медиана" за обществените и политически нагласи на обществото у нас. Сондажът е направен в периода от 1 до 6 юли 2018 година, като в него са участвали 1 008 пълнолетни българи.
 
На въпрос дали ЕС ще оцелее в следващите 10 години 19% от анкетираните българи са отговори, че ЕС ще се разпадне в посочения период. Мнозинството от българи са на мнение, че ЕС ще оцелее - 37%. Въпреки това данните сочат за повишаването на нивата на евроскептицизъм сред населението у нас.
 
13% от българите смятат, че ЕС нито ще оцелее, нито ще се разпадне, а ще се трансформира.
 
32% от българите не могат да преценят или нямат мнение по въпроса. Отговорилите по този начин се нареждат на втора позиция, което също може да бъде показателно за нагласите на българите спрямо ЕС и неговите институции само няколко дни след като приключи Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Наблюдават се доста сериозни промени в нагласите на българите през последните няколко месеца относно това дали от европредседателството има или ще има някаква полза за България.
 
През май 2018 година 49% от българите са били на мнение, че от председателството има и ще има полза за България. Няколко дни след края на председателството (юли 2018 г.) този процент е само 37%, или с 12 процентни пункта по-нисък.
 
Обратното - ако през май 2018 година 28% от българите са заявили, че от председателството няма и няма да има никаква полза за страната ни, през юли този процент се е увеличил с цели 15 процентни пункта - до 43%.
 
Поне 20% от българите нямат мнение по въпроса - както през май, така и през юли.
 
Спрямо нагласите на българите към властта у нас не се отчитат сериозни колебания през последните месеци. На въпрос дали управлението на кабинета "Борисов 3" вдъхва доверие или по-скоро разочарова, 27% от запитаните през месец юли са отговорили, че вдъхва доверие спрямо 29% през месец май. Мнозинството българи са по-скоро разочаровани от управлението на правителството - 54% през май и 56% през юли, или ръст на недоверието с 2%.
 
Приблизително същите леки колебания се отчитат и при нагласите на хората относно това дали третият кабинет на премира Борисов ще изкара пълен мандат. През месец май тази година 46% от анкетираните са били на мнение, че настоящото правителство ще изкара пълен мандат. През юли процентът намалява с 3 процентни пункта до 43%. Наблюдава се ръст при тези, които желаят правителството "да си ходи предсрочно" - 26% през май спрямо 29% през настоящия месец юли.
 
Голям процент от българите заявяват, че темата им е безразлична (20%). Близо 10% пък не знаят или не могат да преценят.
 
Отчита се и спад на оценката на работата на правителството. Ако през месец май хората писаха на "Борисов 3" оценка "Среден" (3.44), то през юли тази оценка е "Среден" (3.40).
 
Въпреки тези резултати, ако изборите бяха днес, ГЕРБ отново щяха да са първа политическа сила с 24.8% от вота на населението. БСП остават на второ място с 20.5%, а ОП - на трето с 9.7%. Ако изборите бяха през юли 2018 г. ДПС биха събрали 8.3% от вота, "Воля" - 2.1%, АБВ - 1.9%, "Демократична България" - 1.6%, Реформаторски блок - 1.4%, СДС - 0.4%.
 
4.7% от анкетираните са дали спонтанен отговор, че биха гласували за партията на шоумена Слави Трифонов, въпреки че такава партия към момента не съществува.
 
Данните на "Медиана" сочат и друго - българите продължават и все повече да жадуват за политическа алтернатива. Електоралният потенциал на някои хипотетични формации, като тази на Слави Трифонов и президента Румен Радев, се увеличава.
 
През месец май 30.4% от анкетираните сочат, че е възможно да гласуват за евентуална партия на шоумена Слави Трифонов. През юли по този показател се отбелязва ръст с 1.4% до 31.8%.
 
През месец май тази година 36.7% заявяват, че е възможно да гласуват за евентуална партия на държавния глава Румен Радев. През месец юли този процент се е увеличил с 1.5 процентни пункта до 38.2%.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини