СОФИБОР вече е в историята, банките уверяват, че няма да вдигат лихвите

СОФИБОР е български индекс, който се формираше на базата на реални сделки между банките. Целта му бе да покаже какво плащат кредитните институции, за да си осигурят самите те ликвидност или средства. Така към формираната цена или лихва се прибавя съответната добавка и се получават лихвените проценти по повечето кредити в левове у нас.

Според данни на бранша над 80% от отпуснатите в момента заеми в левове са на основата на отпадналия индекс, съобщи БНТ. 

СОФИБОР навлезе масово в банковото кредитиране преди четири години. Тогава беше променен закона с цел защита на потребителите, а именно банките бяха задължени да използват като основа за формирането на лихвите достатъчно независим индекс, защото преди това всяка институция го правеше на базата на собствена методика.

Именно обаче съмненията в изрядност са и причината за отпадането на индекса. Не конкретно в България, а на ниво Евросъюз. След поредица от банкови скандали, включително с британския индекс Леония, Брюксел се принуди да въведе правила, а именно - подобни индекси трябва да се поддържат от лицензирани за това институции.

Това и налага БНБ да спре поддръжката на СОФИБОР.

Повечето от банките ще заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват.

От банките уверяват, че смяната на индексите няма да доведе до покачване на лихвите по кредитите. Въпреки че европейския ЮРОБОР е с по-ниски стойности от СОФИБОР, прогнозите на анализаторите е за плавното му покачване през следващите години.

БНБ можеше да продължи да изчислява СОФИБОР, но трябваше да се съобрази с новите предписания на ЕК за EURIBOR и едва ли не да се проверява сега. Имаше разговори с Thompson Reuters да поеме изчислението, но те минаха процедурата, заяви финансовият експерт Емил Хърсев, който отхвърли информацията, че всъщност авторитетната агенция се е отказала да изчислява вече несъществуващия индекс.

Българските банки не могат да получават пари така, както банките в еврозоната. Едни са условията на поле широко, друго е в оранжерията, картинно описа ситуацията експертът пред БНТ. Според него, българските банки се конкурират за парите на баба и дядо – затова и трябвал индекс, който да отразява ситуацията на българския пазар. Хърсев добави, че лихвите по кредитите у нас ще растат по бързо и той предположи, че изчислението ще се базира на методика за изчисление на разходите по заемите.

От 1 юли обаче в сила по закон е и следната хипотеза – ако потребител реши предсрочно да погаси или рефинансира задълженията си по договор за кредит поради промяна в размера на лихвения процент, произтичаща от прилагането на нов план за действия на банката, той ще може да направи това, без да дължи допълнителна такса или обезщетение. В дългосрочен план Хърсев очаква увеличение на лихвите, но това било прогноза още от година насам.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини