Според анкетно проучване най-големият проблем на околната среда в общината са водите

Общинска администрация публикува резултатите от проведеното сред гражданите на Първомай анкетно проучване във връзка с разработването на Програма за опазване на околната среда.

В публикацията не е посочен броя на отговарялите, но се знае, че 69% от тях са служители в общинска администрация, а останалите 31% е мнението на други граждани. Ето защо изследването не би могло да бъде представително, но позволява на разработващите да се ориентират в местната проблематиката.

60% от анкетираните посочват, че има какво да се желае по отношение на околната среда. Според тях най-значимите проблеми на територията на общината са свързани с водите – 35% и качеството на атмосферния въздух – 23%. Следва проблемът с отпадъците, посочен от 18% от анкетираните, по 6% са тези, които мислят, че най-големите проблеми са свързани с шума и зелените площи. Само 3% са притеснени от замърсяването на почвите.

На въпроса с отворен отговор: посочете конкретни проблеми в населеното място, в което живеете, за които е необходимо да се предприемат спешни мерки: най-често са посочвани:

замърсяването на реките; замърсяването на детските площадки и липсата на санкции, нерегламентираните сметища, превръщането на р.Мечка в сметище за строителни и битови отпадъци, отравянето на рибата в реката.

Приоритетите, които отговарящите считат, че трябва да бъдат решени с Общинската Програма за опазване на околната среда са:

1.Опазване на водите и водните обекти и подобряване на качеството на повърхностните води(24%);

2. Опазване на качеството на атмосферния въздух(19%);

3. Подобряване на административния капацитет за управление на околната среда и ангажиране на местното население(17%).

На въпроса: Смятате ли, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения свързани с опазване на околната среда? 100% от анкетираните посочват, че трябва да се санкционират много строго лицата, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места или извършват други нарушения, свързани с опазването на околната среда.

93% от анкетираните желаят да бъдат информирани относно кампании, свързани с

подобряване на околната среда и нейните компоненти.

Мнозинството от участвалите в проучването – 69% считат, че отговорността и грижата за опазване на чистотата е грижа и на двете страни – граждани и администрация.

Резултатите от допитването , както и разработената Програма за опазване на околната среда могат да бъдат видени на сайта на Община Първомай. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пъ
    Първомай-OFF
    3 -1
    18:29, 26 юни 2018
    Най-големият проблем на община Първомай е самата община Първомай(сградата) и останалите човекоподобните(умствено) жители които ги избират..Смисълът да съществува този "град" е загадка за белите(умствено) хора..
  • 2
    Мн
    мнение
    1 0
    23:36, 26 юни 2018
    Нещо централно ми се губи смисъла от това анкетно проучване. Да се прави анкета за проблеми, ясни за всички и предъвквани всред обществото от години, е странно и служи единствено да се маскира липсата реални действия по опазване на околната среда с нещо, имитиращо действие. Бихте ли допълнили в статията колко струваше на данъкоплатеца провеждането муi и как точно резултатите му ще повлияят на опазването на околната среда?
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    0 0
    05:57, 27 юни 2018
    Анкетното пручване ще повлияе зле на околната среда. Жъ попитате защо яз жъ ви кажа. След като е направено и отпечатано и вече задоволило някой административен процес жъ бъде изхвърлено пак на боклука ей така и това проучване ще даде своя малък принос в замърсяването на околната среда в пърумайя
Последни новини