23 °C

Двойно са скочили манипулациите за стволови клетки

Двойно е скочил броят на манипулациите, с които се вземат стволови клетки от новородени, сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантации. Това се е случило в последните години. Все повече родители пристъпват към съхраняване на клетки от пъпната връв на бебетата си.

За 2008 година са съхранени 1 239 проби, през 2009 г. те са 1 139 през 2010 г. – 1 378, а за 2011-а – 1 370 проби със стволови клетки от пъпна връв и 119 от периферна кръв. Общо за десет години обаче цифрата е вече 25 217, съобщи шефката на агенцията д-р Мариана Симеонова.

Ако искате да застраховате детето си от смъртоносни болести, трябва да се бръкнете със 7000 лева, пише „Монитор“. Толкова струва процедурата за добиване на стволови клетки от пъпната връв на бебето при раждане. 25 217 родители замразиха материал от новородените си бебета в последните десет години. Толкова са взетите проби от 2007 до 2017 година, съобщи директорката на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Мариана Симеонова.

Половината от пробите – 14 081, са взети от частни банки с представителства у нас, поясни д-р Симеонова. 11 049 са от тъкан на пъпна връв, а в последните пет години са взети и 87 проби на мезинхимни стволови клетки от млечни зъбчета.

Колко от тези проби са били размразени, за да се спаси живот, Агенцията не може да каже, понеже не разполага с тези данни. Причината е, че според Закона за трансплантациите чуждестранните банки нямат задължение да дават подобни сведения. Техният ангажимент е само да подадат информация за взети проби за съхранение от български граждани. Но и това важи само за тези, които имат свои представителства у нас.

На практика те оформят документите и взимат пробите, но ги изпращат за съхранение зад граница, където са централите им.

От 2007 г. към момента са взети 452 проби стволови клетки от пъпна връв на новородени, които са предоставени на Националната публична донорска банка, базирана в Александровска болница. За разлика от частните чуждестранни структури взимането на материала и съхраняването му в нея е безплатно. Той обаче не се пази само за хора от семейството на дарителя и се предоставя на нуждаещ се реципиент независимо кой е той.

Между 6000 и 7000 лв. е цената за взимане на проби в частните банки за стволови клетки. Някои клиники са свалили цената на 3000 лева, но отделно от това за всяка година съхранение клиентите плащат 130 – 150 евро, като могат да броят сумата и в левове.

Клетките, независимо дали са взети от пъпната връв, от кръв или от зъбче, се замразяват в течен азот при минус 150 градуса по Целзий в Дюарови съдове. Съхранението е за 15-20 години по желание на клиента. Този срок е приет за страните от Европейския съюз.

С трансплантацията на стволови клетки се лекуват 80 тежки болести като левкемия, ревматоидни заболявания, диабет от втори тип и анемии. Те са и отличен материал за заличаване на тежки, обезобразяващи белези.

Въпросните количества са взети предимно от частни банки за стволови клетки с представителства в България. У нас се добива само материалът, съхраняването му е в чужбина. Спасителният лек се предоставя при необходимост със заявка от клиента и придружаваща епикриза от лекуващия лекар.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини