Палатков лагер пред НС: "Ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни"

Сега ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни. Това каза Ина Маринова, която е майка на момиче с увреждания и един от организаторите на протеста, предаде БГНЕС.

От днес, 1 юни, пред парламента има „Палатков лагер – Системата ни/ги убива”. Идеята е да се сменят на ротационен принцип по 2-3 така че да могат да изкарат докато е нужно. Инициативата е срещу действащата социална политика за хората с увреждания и техните семейства. За да говорим за реална интеграция на хората с увреждания, следвайки ценностите заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, заявяват организаторите, които са представители на десетки организации. Сега променят обаче начина си на протест.

Пред Народното събрание днес отново имаше черни тениски с надпис: Системата ни убива. Отново се четеше транспарантът „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!”, имаше и черни балони в ръцете на хората. Постоянно си протестираме, постоянно ни се обещават работни групи, срещи, които посещаваме и нищо не се случва, каза Маринова.

„Ние не искаме нищо сложно, ние искаме изпълнение на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е ратифицирана 2012г.. Искаме закон за личната помощ, в случай че държавата не е готова, склонни сме да приемем факта, че можем да направим временен компромис, като да речем сега в новия закон за уврежданията да бъде включена нова глава и тя да бъде лична помощ. Но личната помощ е нужна на всеки един човек с някакво увреждане”, каза жената. Тя има 16 – годишно момиче с множество увреждания.

„Ние не искаме пари. От 16 г. аз съм здрава и права в работоспособна възраст, аз съм затворена в дома си, аз нямам възможността да работя, аз искам да работя и да си плащам данъците и ако бъдат приети тези промени, които ние предлагаме и бъде приет Закон за личната помощ, ще имаме възможност да си наема трето лице асистент и аз да се реализирам, т.е. да продължа живота си, ние сега и родители и хора с увреждания, нямаме право на избор, а изборът трябва да съществува”, каза тя.

„Само ги чуват това е проблемът. Всъщност те ги чуват, плачат, канят ни на едни срещи, които в последствие не се осъществяват и това е”, каза Росица Букова от фондация Движение на българските майки, която подкрепя от самото началото протестните действия на семействата, които имат деца и лица с увреждания. Тя обясни, че вече четвърта година те се опитват да кажат на държавата от какво имат нужда техните деца

Тук дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни, че е обещавала всеки месец да дарява 600 лв., днес го направи за деца, които са сираци и ги гледа баба им. Роза е баба на две сирачета. Жената каза, че ще ги раздели с един татко, който е онкоболен и е с четири деца.

 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини