Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Днес по света се отбелязва Денят без тютюнопушене, който през тази година преминава под мотото "Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания".

Световната здравна организация го чества от 1988 г.

България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, което е рисков фактор за нарастване на броя на инсултите и инфарктите.

Статистиката на СЗО показва, че всяка година вредният навик отнема живота на около 6 милиона души. Сред тях има над 600 000 непушачи, които умират от т. нар. пасивно пушене.
Тютюнопушенето е значим рисков фактор при повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. През идното десетилетие над 80% от предотвратимите смъртни случаи ще са в страните с ниски и средни доходи.

"Това е един чудесен ден, вие да спрете да пушите днес. И оттам нататък въобще да си освободите от тази лоша зависимост, от този лош навик, който човек придобива обикновено от ранно детските си години и на които робува цял живот. Най-вече тютюнопушенето отнема ежегодно по около 4 милиона живота на тази земя , все едно една България си отива всеки ден и ние българите сме на едно от челните места, в Европа сме на първо място, като надминахме Гърците през миналите една две години." - коментира пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Пo думите й, пушачите са от два до четири пъти по-застрашени да развият инфаркт или инсулт в сравнение с тези, което не пушат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини