Обрат в Ирак - опозицията води в парламентарните избори

Шиитските опоненти на иракския премиер Хайдар ал Абади са постигнали победа на парламентарните избори, които се проведоха в събота, показват частични резултати.

След преброяването на повечето от гласовете, блокът, ръководен от ислямския духовник Моктада ал Садр, както и алиансът, оглавяван от бивш главатар на милиции, са на първо и второ място, посочват от избирателната комисия, цитирани от световните агенции.

Управляващият съюз на Абади е на трето място. Това е обрат от разпространената вчера информация, че блокът на премиера е спечелил най-много гласове. Абади е отстъпил във всички провинции с изключение на Ниневия, където град е Мосул, отвоюван обратно от терористичната групировка "Ислямска държава" през миналата година.

Това означава изненадващо завръщане на сцената за шиитския духовник националист Моктада ал Садр, който между 2003 и 2011 година ръводеше милиции, сражавали се с международната коалиция, оглавявана от САЩ.

Изборите бяха първите, откакто правителството обяви през миналата година победа над ИД.

Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени по-късно днес.

Сложната избирателна система в 18-те провинции на Ирак предполага, че окончателният състав на 329-местния парламент все още е много далеч от определянето му.

Избирателната активност е била 44,5 на сто - много по-ниска в сравнение с предишните избори.

След обявяването на резултатите привържениците на Моктада ал Садр празнуваха по улиците на Багдад.

Садр се прочу след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г. като лидер на група млади мъже от бедните квартали на иракската столица.

Групата, оглавявана от Хади ал Амири, е на второ място. Той е бивш главатар на шиитски милиции. Той е подкрепян открито от Иран. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини