17 °C

Разкриха сумите, които водещи научни списания получават от фармацевтичните компании

Не е тайна, че сред учените също има корумпирани – в миналото, изследователи умишлено са крили информация за климатичните промени и опасността от захарта, наред с много други.

Макар хората да могат да бъдат купени, самият научен метод – идеята, че дадена хипотеза трябва да бъде прегледана, тествана, възпроизведена, а резултатите рецензирани и публикувани в научно списание, винаги е създавал усещане за обективност.

За съжаление, през последните години публикуването в научни издания се изправя пред сериозни трудности.

Чрез издания с хищнически манталитет и пристрастия към определени публикации, начинът, по който се практикуват научните методи все повече се корумпира, и то под носа ни. До степен, че някои изследвания дори не могат да бъдат възпроизведени.

Наскоро стана ясно, че системата за публикуване на резултати, базирани на ясни доказателства, в областта на медицината също не работи ефективно.

На хартия, медицинските изследвания, базирани на доказателства, са нещо хубаво. Така си осигуряваме животоспасяващи терапии и медикаменти. Изискването е всяко ново лекарство да се базира на солидни, рецензирани и от други учени, изследвания.

Невинаги обаче изследванията са безпристрастни.

Миналата седмица стана ясно, че множество клинични изпитвания са получили зелена светлина на база шокиращо оскъдни доказателства, понякога без каквато и да е публикувана информация.

Най-шокиращото е, че редактори в медицинските списания получават огромни суми от фармацевтичните компании всяка година.

Това е нещо, което повечето от нас знаят – виждаме рекламните химикалки, а лекарите от всички онези сериозни научни конференции не спират за благодарят на големите фармацевтични компании.

Но това е само малка част от случващото се.

Миналата година бе проведено изследване, чиято цел бе да установи какви суми получават редакторите на научни списания от източници от фармацевтичната индустрия.

Според него 50.6% от издателствата получават пари от индустрията – в някои случаи стотици хиляди долара.

Средната сума, получена на ръка, през 2014 е била 27 564 долара, плюс фондове за финансиране на изследванията.

В списъка се откроява списанието Jurnal of the American College of Carfiology – 19 от неговите редактори са получили средно 475 072 долара лично и още 119 407 долара за “изследвания”.

Това, разбира се, не включва сумата, която списанието получава, когато публикува изследване в подкрепа на дадена фармацевтична компания, а след това компанията купи стотици броеве, за да ги изпрати на различни лекари. Тази сума съставлява между 40-50% от приходите на дадено научно издание.

“Медицинската професия е купена от формацевтичната индустрия, не само по отношение на медицинската практика, но и от гледна точка на обучението и изследванията”, заяви покойният Арнолд Релман, бивш главен редактор на списанието Mew England Journal of Medicine. Той почина през 2014.

“Академичните институции се превръщат в платени агенти на фармацевтичната индустрия. Това е позорно”

Какво точно се случва?

Изследвания, подкрепени от фармацевтичната индустрия е далеч по-вероятно да получат положителна оценка, в сравнение с изследвания с държавно финансиране.

Но не само това, често негативните резултати се пренебрегват. През 2008 година бяха публикувани 36 от общо 37 изследвания, потвърждаващи ползата от антидепресантите.

За сравнение, едва 3 от общо 36 изследвания, отричащи ползата им, видяха бял свят.

Това означава, че разчитайки само на публикуваните трудове, ще стигнете до заключението, че 94% от изследванията доказват ефективността на антидепресантите, докато в действителност едва 51% от проучванията достигат до положителни резултати.

По тази причина все повече и повече учени, публикуват трудовете си в списания с открит достъп, позволявайки на всеки да види резултатите от изследването.

Източник: sciencealert.com
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини