31 °C

Разкриха сумите, които водещи научни списания получават от фармацевтичните компании

Не е тайна, че сред учените също има корумпирани – в миналото, изследователи умишлено са крили информация за климатичните промени и опасността от захарта, наред с много други.

Макар хората да могат да бъдат купени, самият научен метод – идеята, че дадена хипотеза трябва да бъде прегледана, тествана, възпроизведена, а резултатите рецензирани и публикувани в научно списание, винаги е създавал усещане за обективност.

За съжаление, през последните години публикуването в научни издания се изправя пред сериозни трудности.

Чрез издания с хищнически манталитет и пристрастия към определени публикации, начинът, по който се практикуват научните методи все повече се корумпира, и то под носа ни. До степен, че някои изследвания дори не могат да бъдат възпроизведени.

Наскоро стана ясно, че системата за публикуване на резултати, базирани на ясни доказателства, в областта на медицината също не работи ефективно.

На хартия, медицинските изследвания, базирани на доказателства, са нещо хубаво. Така си осигуряваме животоспасяващи терапии и медикаменти. Изискването е всяко ново лекарство да се базира на солидни, рецензирани и от други учени, изследвания.

Невинаги обаче изследванията са безпристрастни.

Миналата седмица стана ясно, че множество клинични изпитвания са получили зелена светлина на база шокиращо оскъдни доказателства, понякога без каквато и да е публикувана информация.

Най-шокиращото е, че редактори в медицинските списания получават огромни суми от фармацевтичните компании всяка година.

Това е нещо, което повечето от нас знаят – виждаме рекламните химикалки, а лекарите от всички онези сериозни научни конференции не спират за благодарят на големите фармацевтични компании.

Но това е само малка част от случващото се.

Миналата година бе проведено изследване, чиято цел бе да установи какви суми получават редакторите на научни списания от източници от фармацевтичната индустрия.

Според него 50.6% от издателствата получават пари от индустрията – в някои случаи стотици хиляди долара.

Средната сума, получена на ръка, през 2014 е била 27 564 долара, плюс фондове за финансиране на изследванията.

В списъка се откроява списанието Jurnal of the American College of Carfiology – 19 от неговите редактори са получили средно 475 072 долара лично и още 119 407 долара за “изследвания”.

Това, разбира се, не включва сумата, която списанието получава, когато публикува изследване в подкрепа на дадена фармацевтична компания, а след това компанията купи стотици броеве, за да ги изпрати на различни лекари. Тази сума съставлява между 40-50% от приходите на дадено научно издание.

“Медицинската професия е купена от формацевтичната индустрия, не само по отношение на медицинската практика, но и от гледна точка на обучението и изследванията”, заяви покойният Арнолд Релман, бивш главен редактор на списанието Mew England Journal of Medicine. Той почина през 2014.

“Академичните институции се превръщат в платени агенти на фармацевтичната индустрия. Това е позорно”

Какво точно се случва?

Изследвания, подкрепени от фармацевтичната индустрия е далеч по-вероятно да получат положителна оценка, в сравнение с изследвания с държавно финансиране.

Но не само това, често негативните резултати се пренебрегват. През 2008 година бяха публикувани 36 от общо 37 изследвания, потвърждаващи ползата от антидепресантите.

За сравнение, едва 3 от общо 36 изследвания, отричащи ползата им, видяха бял свят.

Това означава, че разчитайки само на публикуваните трудове, ще стигнете до заключението, че 94% от изследванията доказват ефективността на антидепресантите, докато в действителност едва 51% от проучванията достигат до положителни резултати.

По тази причина все повече и повече учени, публикуват трудовете си в списания с открит достъп, позволявайки на всеки да види резултатите от изследването.

Източник: sciencealert.com
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини