35 °C

Запознайте се с Хигс балона, който ще унищожи Вселената. Може би

  Учени твърдят, че знаят как ще свърши Вселената. Това няма да бъде космически колапс, а по-скоро гигантски космически балон, който поглъща всичко по пътя си, пише Live Science.

  Според една наскоро публикувана статия, публикувана в списание Physical Review D, неопределеността на масата на върховния (top) кварк (тежък братовчед на горния (Up) кварк, един от компонентите на протоните и неутроните), разглеждана заедно с (по-малката) неопределеност на масата на божествения Хигс, показва, че Вселената е точно на границата между стабилна и метастабилна вселена. Това има някои странни последици.

  Възможно е Хигс бозонът да не е в най-ниската си възможна конфигурация (най-ниската си маса), която показва Стандартният модел. Тя е в енергийно състояние (стойност на масата), което е стабилно, но не напълно, и може би е възможно някой квантов механизъм да го придвижи до възможно най-ниско енергийно състояние, така че може да има по-лек бозон на Хигс. Ако случаят е такъв и това се случи, ще се стигне до опустошение. Хигс бозонът дава на други частици маса, така че вариацията на това негово свойство ще предизвика хаос във Вселената. Колапсът му ще да генерира балон на отрицателна енергия, движеща се със скоростта на светлината, унищожавайки всичко, с което се сблъсква.

  Краят на Вселената ще бъде предизвикан от странно следствие от субатомната физика, наречено инстантон. Този инстантон ще създаде малък балон, който ще се разшири със скоростта на светлината, като погълне всичко по пътя си. Това е само въпрос на време. 

  "В даден момент ще създадете едно от тези мехурчета", обяснява водещият автор Андерс Андреасен (Anders Andreassen), физик от Харвардския университет. - "Ще бъде много неприятно".

  Под "неприятност" той разбира не само края на живота, но и самата материя във вида, в който я познаваме.

  Много малко се знае за инстантоните - решения на уравненията, управляващи движението на малките субатомни частици, но според Андреасен може приблизително да се сравнят с явлението квантово тунелиране, при което частицата привидно се противопоставя на физиката и преминава през иначе непреодояема енергийна бариера. Но вместо да пресече бариера, инстантонът образува мехурче в полето на Хигс, полето, което дава масата на всичко и създава бозона на Хигс.

  Интересното е, че този унищожаващ Вселената балон никога не би бил възможен, ако не беше за съществуващото съотношение на масата на Хигс бозона спрямо масата на върховния кварк. Ако кваркът или частицата на Хигс бяха малко по-леки, тези балони, унищожаващи Вселената, не биха могли да се образуват.

  Уви, това не е така и след известно време ще се образува балонът-унищожител. Екипът изчислява жизнения срок на  Вселената между 10 хинквадраджинтилиона години (единица със 139 нули след нея) и само 10 октодецилиона години (единица с 58 нули след нея).

  "Това е много, много, много, много, много, много, много, много време", казва Андреасен. "Слънцето ще изгори и много неща ще се случват в нашата слънчева система, преди да стане много вероятно да се случи".

  Срок на годност на Вселената

  Това е като млякото в хладилника ви. Срокът на годност е най-ранният възможен краен срок, но има вероятност млякото да може се пие и след това без проблем. Разбира се, винаги има вероятност бутилиращият завод нещо да се обърка и млякото вече да е кисело, когато е купено. По същия начин, обяснява Андреасен, е възможно вече да се е формирал балонът и точно сега да се движи към нас със скоростта на светлината.

  Има известно удобство в това да знаем как всичко ще свърши, но Винченцо Бранчина (Vincenzo Branchina), професор по физика и изследовател в Университета в Катания, Италия, неучаствал в проучването, заяви, че все още е рано да плачем за киселото мляко.

  Бранчина отбелязва, че екипът на Харвард отчита само Стандартния модел на физиката, а не всички нови и объркващи клонове като квантовата гравитация и тъмната материя, които все още са напълно забулени в тайна.

  Но за да се унищожи Вселената от разширяваща се топка от хаос, тъмната материя, тайнствената форма на материята, която упражнява гравитационно притегляне, но не излъчва светлина, не би трябвало да се намесва, което е малко вероятно, тъй като от нея се състои 80% от нашата Вселена.

  "Не бих се хванал на бас какъв ще е краят на историята. Бих очаквал тъмната материя да се намеси и да промени историята", съгласен е Андреасен.

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  05 юли 2020
  Последни новини