18 °C

Запознайте се с Хигс балона, който ще унищожи Вселената. Може би

  Учени твърдят, че знаят как ще свърши Вселената. Това няма да бъде космически колапс, а по-скоро гигантски космически балон, който поглъща всичко по пътя си, пише Live Science.

  Според една наскоро публикувана статия, публикувана в списание Physical Review D, неопределеността на масата на върховния (top) кварк (тежък братовчед на горния (Up) кварк, един от компонентите на протоните и неутроните), разглеждана заедно с (по-малката) неопределеност на масата на божествения Хигс, показва, че Вселената е точно на границата между стабилна и метастабилна вселена. Това има някои странни последици.

  Възможно е Хигс бозонът да не е в най-ниската си възможна конфигурация (най-ниската си маса), която показва Стандартният модел. Тя е в енергийно състояние (стойност на масата), което е стабилно, но не напълно, и може би е възможно някой квантов механизъм да го придвижи до възможно най-ниско енергийно състояние, така че може да има по-лек бозон на Хигс. Ако случаят е такъв и това се случи, ще се стигне до опустошение. Хигс бозонът дава на други частици маса, така че вариацията на това негово свойство ще предизвика хаос във Вселената. Колапсът му ще да генерира балон на отрицателна енергия, движеща се със скоростта на светлината, унищожавайки всичко, с което се сблъсква.

  Краят на Вселената ще бъде предизвикан от странно следствие от субатомната физика, наречено инстантон. Този инстантон ще създаде малък балон, който ще се разшири със скоростта на светлината, като погълне всичко по пътя си. Това е само въпрос на време. 

  "В даден момент ще създадете едно от тези мехурчета", обяснява водещият автор Андерс Андреасен (Anders Andreassen), физик от Харвардския университет. - "Ще бъде много неприятно".

  Под "неприятност" той разбира не само края на живота, но и самата материя във вида, в който я познаваме.

  Много малко се знае за инстантоните - решения на уравненията, управляващи движението на малките субатомни частици, но според Андреасен може приблизително да се сравнят с явлението квантово тунелиране, при което частицата привидно се противопоставя на физиката и преминава през иначе непреодояема енергийна бариера. Но вместо да пресече бариера, инстантонът образува мехурче в полето на Хигс, полето, което дава масата на всичко и създава бозона на Хигс.

  Интересното е, че този унищожаващ Вселената балон никога не би бил възможен, ако не беше за съществуващото съотношение на масата на Хигс бозона спрямо масата на върховния кварк. Ако кваркът или частицата на Хигс бяха малко по-леки, тези балони, унищожаващи Вселената, не биха могли да се образуват.

  Уви, това не е така и след известно време ще се образува балонът-унищожител. Екипът изчислява жизнения срок на  Вселената между 10 хинквадраджинтилиона години (единица със 139 нули след нея) и само 10 октодецилиона години (единица с 58 нули след нея).

  "Това е много, много, много, много, много, много, много, много време", казва Андреасен. "Слънцето ще изгори и много неща ще се случват в нашата слънчева система, преди да стане много вероятно да се случи".

  Срок на годност на Вселената

  Това е като млякото в хладилника ви. Срокът на годност е най-ранният възможен краен срок, но има вероятност млякото да може се пие и след това без проблем. Разбира се, винаги има вероятност бутилиращият завод нещо да се обърка и млякото вече да е кисело, когато е купено. По същия начин, обяснява Андреасен, е възможно вече да се е формирал балонът и точно сега да се движи към нас със скоростта на светлината.

  Има известно удобство в това да знаем как всичко ще свърши, но Винченцо Бранчина (Vincenzo Branchina), професор по физика и изследовател в Университета в Катания, Италия, неучаствал в проучването, заяви, че все още е рано да плачем за киселото мляко.

  Бранчина отбелязва, че екипът на Харвард отчита само Стандартния модел на физиката, а не всички нови и объркващи клонове като квантовата гравитация и тъмната материя, които все още са напълно забулени в тайна.

  Но за да се унищожи Вселената от разширяваща се топка от хаос, тъмната материя, тайнствената форма на материята, която упражнява гравитационно притегляне, но не излъчва светлина, не би трябвало да се намесва, което е малко вероятно, тъй като от нея се състои 80% от нашата Вселена.

  "Не бих се хванал на бас какъв ще е краят на историята. Бих очаквал тъмната материя да се намеси и да промени историята", съгласен е Андреасен.

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
  22 окт 2019
  Последни новини