Четирима кметове на прокурор. Преглед на печата

"Сега":

КЕВР ще дава разрешение за сделки с енергийни дружества

Промени в закона за енергетиката, приети на първо четене, предвиждат КЕВР да дава разрешение за сделки с енергийни дружества. Според вносителите и енергийния министър, нормативните промени ще дадат право на регулатора да се намеси в сделката с ЧЕЗ. Промените предвиждат още всички производители на електроенергия над 4 мегавата, да продават ток само на свободния пазар.

Според закона, ако компания, закупила енергодружество и започне да се разпорежда с над 20% от дяловете, без преди това сделката да е одобрена от КЕВР, то регулаторът може да отнеме лиценза й.

Министърът на енергетиката поиска да отпадне ограничението от 20%, за да може регулаторът ефективно да контролира сделките с енергодружествата.

"Независимо от това какъв е процентът, може да бъде и 1, но той може да дава такива права на собственика, че да има възможност да взима решения за увеличаване на капитала, намаляване, функциониране на дружеството", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов поиска подробно да бъдат описани новите функции на регулатора.

Бягство от затвора. 

"Дума":

МВР знаело от година за подготвяното бягство 

МВР е имало оперативна информация от миналото лято, че опасният рецидивист Владимир Пелов Стефанов готви бягство от Централния софийски затвор. Това призна вътрешният министър Валентин Радев. Информацията е подадена на Министерството на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това, категоричен бе МВР шефът, прехвърляйки вината върху правосъдния министър Цецка Цачева. Според него обаче в конкретния случай не можело да става дума за лоша комуникация между МВР и МП.

"Направени са и са взети необходимите мерки, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора", обобщи Радев. Той докладва, че по случая в СДВР е сформиран щаб начело с шефа на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Двамата бегълци са обявени за национално издирване, всички граници се охраняват, за да не напуснат страната. Вътрешният министър заяви, че полицията е привикала на разпит и е поставила под контрол всички лица, свързани с двамата затворници. По думите му ставало въпрос за хора, които са им помагали или се очаква да им помагат.

Министърът разкри, че МВР има следа за автомобила, с който са избягали убийците. "Нямаме повече информация. Видяхме номерата на автомобила, те са сменени, но не го намерихме", добави той пред депутатите.

Разследване. 

"Монитор":

Четирима кметове на прокурор

Само за два месеца ГЕРБ даде общо четирима червени кметове на прокуратурата заради нарушения. След тези на Златица, Провадия и Сопот, от управляващата партия се прицелиха и в друг градоначалник от БСП, като обявиха в сряда, че ще сезират прокуратурата и новата комисия "Антикорупция" за нередности в Община Мездра, която се оглавява от Генади Събков. От ГЕРБ призоваха кмета да подаде оставка.

Депутатът Александър Иванов от разясни, че става дума за спортна зала, за която през 2014 година общината получила пари от държавата. Сумата е над 1,4 млн. лв., които са платени от общината в аванс на изпълнителя на обекта. До сега обаче залата така и не е довършена. Има разрешение за строителство на този обект, а нищо не се случва, обясни Иванов и разясни, че в края на 2014 година кметът дори издава удостоверение за отлично изпълнение на монтажните дейности и правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя. Искаме да попитаме кмета защо с тези 1,4 млн. лв. дава един безлихвен заем, защото до момента те не са изплатени, защо 3-та поредна година няма една положена тухла, обяви Иванов.

Проблеми. 

"24 Часа":

Под 15% от българите могат да си позволят преглед при психолог

Едва 12 - 15% от българите могат да си позволят посещение при психолог, когато имат нужда. За сравнение около 30% от здравноосигурителния пакет в редица европейски държави се отделят за психично здраве. У нас психотерапията е услуга, която се осигурява в частната практика и не се финансира от здравната каса. Това обявиха от дружеството на психолозите в България на връх професионалния им празник 4 април.

Те поискаха професията им да стане регулирана, най-вече при работещите в училища и детски градини, защото в момента практикували и хора без квалификация. България е единствената страна, в която професията не се регулира и от години специалистите настояват да има Закон на психолога. Развитие има, като в момента се изчаква той да се разгледа от здравната и социалната комисия в парламента, уточни д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Подобен закон ще осигури по-качествена услуга на хората и ще повиши доверието към специалистите.

Обмисля се и разширяването на класификацията на професията психолог в националния класификатор. Идеята е в него да се включат и специализираните психолози като училище, социален и др.

Замърсяване. 

"24 Часа":

През зимата софиянци 70 дни дишали мръсен въздух, рекордьор обаче е Пловдив

Двете основни причини за замърсяванията - отоплението на твърдо гориво и автотрафика, както и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна, съобщи група граждани, които се свързали помежду си и се включили в мрежата Luftdaten.info, а днес представиха резултатите от замерванията си през зимния сезон, съобщиБНТ. Днес те вече имат 630 измервателни уреди, разположени в цялата страна.

При отоплителен сезон от 160 дни, в около 70 дни е имало превишение на нормите в столицата. Най-зле е била ситуацията на 8, 26 и 27 януари и 13 февруари, като в тези дни замърсяванията са били около 5 - 6 пъти над нормата. В столицата за сезона са били извършени близо половин милион измервания. Рекордьор по замърсяване е Пловдив с 86 дни със запрашеност над нормата. По думите му най-зле е била ситуацията на 27 декември 2017 г. и на 17 януари т.г. Много силно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но от групата не са включили града в класациите заради малкото си станции там - едва 11 към днешна дата. Иванов посочи, че пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18.00 и 22.00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

Щети. 

"Сега":

Щетите от пожара във влака на гара Коньово са за 280 000 лв.

Щетите от инцидента на гара Коньово са за около 280 000 лв., вагоните са застраховани. Това каза Пламен Пешаров, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД на заседание на транспортната комисия в НС, предаде БГНЕС.

Преди дни избухна пожар в бързия влак от София за Бургас на гара Коньово край Нова Загора. Запалил се беше третият вагон. Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово.

Служителите са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака. Националният железопътен превозвач осигури превоз с автобуси за своите клиенти до Бургас.

Пламен Пешаров подчерта днес, че по отношение на безопасността няма никакъв компромис. Той каза това на заседанието на транспортната комисия в парламента. На него депутатите питаха и за инцидента от петък.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини