Стартира втори транш за набиране на детегледачки

Приемът на документи за набиране на кандидати за детегледачки и на заявления от родителите по схемата „Родители в заетост”, стартира във втората си фаза. Възможността за кандидатстване е отворена до 20-ти април, информира шефът на Регионалната служба по заетостта в Хасково Иван Георгиев.

Схемата има за цел да подпомогне родителите, които искат да се върнат на работа, като осигури детегледачи за децата им до 5-та им годишнина, а от друга страна да осигури заетост на безработни.

При първия етап на кандидатстване към възможността са проявили внимание 87 родители от региона и 91 безработни. Най-много от заявленията са били подадени в Бюрото по труда -Хасково.

От всички кандидатстващи родители обаче, едва 26 са одобрени. Причината за големия брой откази е, че заявителите на са отговаряли на условията по схемата. Нй-вече става въпрос за факта, че те са имали трудови договори, което механично ги изключва от участие в подпомагащата програма, коментира експертът от РСЗ.

При втория етап на кандидатстване, критериите за подбора както на семействата, така и на детегледачките, остава непроменен, посочи Иван Георгиев.

Приоритетно възможност да имат детегледачка ще получават самотните родители, многодетни семейства и тези, които са на социално подпомагане.

Бюджетът на Програмата, която ще действа до 2020 г., е 20 млн.лева. От Европейския социален фонд са 17 млн.лв., останалите 3 млн.лв. са национално финансиране.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    4 0
    21:03, 29 мар 2018
    Тоя нервак кой го крепи?
  • 2
    Ни
    Никодимчо
    2 0
    08:07, 30 мар 2018
    А каква е логиката детегледачки да има за неработещите родители, а не за работещите? Защо хората с трудови договори отпадат!?
    • ..
      ..._1522390540
      0 0
      09:15, 30 мар 2018
      Идеята е да се подпомогнат безработни родители да започнат работа.Работещите вече са си решили проблема.
Последни новини