За неправилно изпреварване вече се взимат повече точки

Водачите, които изпреварват неправилно, ще се разделят с 10 вместо 8 от контролните си точки, ако с маневрата създават непосредствена опасност за движението. Това следва от влязлата в сила на 23 март наредба за максималния размер на контролните точки.

Друга новост е, че за каране в насрещното, освен взимането на книжката за три месеца и глобата от 1000 лв, водачите ще остават и без 10 контролни точки. Ако това нарушение бъде извършено повторно, ще се отнемат 12 точки.

В промените в наредбата е предвидено още младите шофьори да получат 26 вместо 39 точки, като максимален брой ще имат две години, след като са взели книжка, ако нямат нарушения.

Уточняват се и редът, по който отнети точки могат да бъдат възстановени. 13 могат да се върнат след преминато допълнително обучение, но това не може да се прави повече от веднъж на година. Точките се възстановяват и служебно след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което са отнети.

Какви са останалите сакнции за пътни нарушения, според последните промени в Закона за движение по пътищата, можете да видите тук.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини