Отделяме 200 000 евро за подпомагане на бежанците от Сирия

България ще внесе 200 000 евро като в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за подпомагане на сирийците, решиха министрите на заседанието си днес.

Известният още като Фонд „Мадад“ е в отговор на сирийската криза. Чрез него се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави – Турция, Ливан, Йордания и Ирак.

Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1,409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС. Европейската комисия отчита, че фондът е финансирал програми на обща стойност 1,213 млрд. евро. От тях 40% са насочени към бежанците в Турция, 28% - към Ливан, 17% - към Йордания, 9% - към Ирак.

Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    4 0
    20:29, 14 мар 2018
    Бойкооооооооо бойко а пенсиите на майка си и баща си ще повишиш ли Недей мисли за сирийците а за българите До гуша сте ни дошли с гербаджийските си простотии и некадърност
Последни новини