Корупцията и мълчанието гонят инвеститори

Корупцията е реалност, несериозно е да се твърди че няма, навсякъде има, въпросът е как държавата се справя, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Това което може да се мери е усещането, защото няма научен метод, който да установи точно корупцията, заради мълчанието. Основателно или не е дълъг спор, но усещането е от значение. То може да обезкуражи и изгони инвеститорите. Освен че руши устоите на държавата, променя честното състезание и е удар в сърцето на пазарите, допълни Дончев.

Частни инвестиции не се насърчават с вербални методи, а с повече аргументи. Инвеститор дошъл в България, трябва да бъде стимулиран да доведе и други. Деликатни и фини нюанси са за Дончев тези неща и обясни, че даваме все повече сигнали, че България е стабилна и добро място за инвестиции.

Томислав Дончев коментира и предложенията на някои европейски държави усвояването на еврофондовете да се обвърже със съдебната система. Обясни, че техните идеи за реформа са с аргументите, че ако няма върховенство на закона, няма и гаранция за харчене на средствата. Страните бенефициенти от своя страна питат каква е връзката между едното и другото и каква връзка има всичко това с инвестиционния процес.

Като държава председател на съвета на ЕС се опитваме да сме добри модератори и да намерим компромис между едната и другата теза. Дончев заминава и за Япония, ще разговаря с компании и инвеститори и ще опита да ги убеди да дойдат и да инвестират в България.

Вицепремиерът Дончев коментира и изказванията на Валери Симеонов относно евродепутатката Ска Келер, счита, че този тон не е типичен. По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Дончев добави, че коалиционни разговори на висок глас, достъпни за цялата общественост показват прозрачност и е добре, че дебатът тече публично.

За отношеният между обединените патриоти, Дончев обясни, че "политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, аргументи, понякога се случва да има и спор. Политиката е страст и някои от разговорите са с по-висока температура".

Относно Истанбулската конвенция, Дончев не вижда повод или причина за всички коментари. С този документ хората виждат голяма част от страховете си и то не без чужда помощ. Допълни, че мъдрият политик никога не действа на инат.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    ГЕРБ
    1 0
    19:59, 15 фев 2018
    Не може мафиот да гони корупцията.
Последни новини