21 °C

Корупцията и мълчанието гонят инвеститори

Корупцията е реалност, несериозно е да се твърди че няма, навсякъде има, въпросът е как държавата се справя, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Това което може да се мери е усещането, защото няма научен метод, който да установи точно корупцията, заради мълчанието. Основателно или не е дълъг спор, но усещането е от значение. То може да обезкуражи и изгони инвеститорите. Освен че руши устоите на държавата, променя честното състезание и е удар в сърцето на пазарите, допълни Дончев.

Частни инвестиции не се насърчават с вербални методи, а с повече аргументи. Инвеститор дошъл в България, трябва да бъде стимулиран да доведе и други. Деликатни и фини нюанси са за Дончев тези неща и обясни, че даваме все повече сигнали, че България е стабилна и добро място за инвестиции.

Томислав Дончев коментира и предложенията на някои европейски държави усвояването на еврофондовете да се обвърже със съдебната система. Обясни, че техните идеи за реформа са с аргументите, че ако няма върховенство на закона, няма и гаранция за харчене на средствата. Страните бенефициенти от своя страна питат каква е връзката между едното и другото и каква връзка има всичко това с инвестиционния процес.

Като държава председател на съвета на ЕС се опитваме да сме добри модератори и да намерим компромис между едната и другата теза. Дончев заминава и за Япония, ще разговаря с компании и инвеститори и ще опита да ги убеди да дойдат и да инвестират в България.

Вицепремиерът Дончев коментира и изказванията на Валери Симеонов относно евродепутатката Ска Келер, счита, че този тон не е типичен. По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Дончев добави, че коалиционни разговори на висок глас, достъпни за цялата общественост показват прозрачност и е добре, че дебатът тече публично.

За отношеният между обединените патриоти, Дончев обясни, че "политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, аргументи, понякога се случва да има и спор. Политиката е страст и някои от разговорите са с по-висока температура".

Относно Истанбулската конвенция, Дончев не вижда повод или причина за всички коментари. С този документ хората виждат голяма част от страховете си и то не без чужда помощ. Допълни, че мъдрият политик никога не действа на инат.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  ГЕРБ
  1 0
  19:59, 15 фев 2018
  Не може мафиот да гони корупцията.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини