14 °C

Корупцията и мълчанието гонят инвеститори

Корупцията е реалност, несериозно е да се твърди че няма, навсякъде има, въпросът е как държавата се справя, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Това което може да се мери е усещането, защото няма научен метод, който да установи точно корупцията, заради мълчанието. Основателно или не е дълъг спор, но усещането е от значение. То може да обезкуражи и изгони инвеститорите. Освен че руши устоите на държавата, променя честното състезание и е удар в сърцето на пазарите, допълни Дончев.

Частни инвестиции не се насърчават с вербални методи, а с повече аргументи. Инвеститор дошъл в България, трябва да бъде стимулиран да доведе и други. Деликатни и фини нюанси са за Дончев тези неща и обясни, че даваме все повече сигнали, че България е стабилна и добро място за инвестиции.

Томислав Дончев коментира и предложенията на някои европейски държави усвояването на еврофондовете да се обвърже със съдебната система. Обясни, че техните идеи за реформа са с аргументите, че ако няма върховенство на закона, няма и гаранция за харчене на средствата. Страните бенефициенти от своя страна питат каква е връзката между едното и другото и каква връзка има всичко това с инвестиционния процес.

Като държава председател на съвета на ЕС се опитваме да сме добри модератори и да намерим компромис между едната и другата теза. Дончев заминава и за Япония, ще разговаря с компании и инвеститори и ще опита да ги убеди да дойдат и да инвестират в България.

Вицепремиерът Дончев коментира и изказванията на Валери Симеонов относно евродепутатката Ска Келер, счита, че този тон не е типичен. По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Дончев добави, че коалиционни разговори на висок глас, достъпни за цялата общественост показват прозрачност и е добре, че дебатът тече публично.

За отношеният между обединените патриоти, Дончев обясни, че "политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, аргументи, понякога се случва да има и спор. Политиката е страст и някои от разговорите са с по-висока температура".

Относно Истанбулската конвенция, Дончев не вижда повод или причина за всички коментари. С този документ хората виждат голяма част от страховете си и то не без чужда помощ. Допълни, че мъдрият политик никога не действа на инат.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  ГЕРБ
  1 0
  19:59, 15 фев 2018
  Не може мафиот да гони корупцията.

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019

Случаен виц

Последни новини