За да си върнем спомените ...

За да възвърне спомени отпреди няколко десетилетия, мозъкът се осланя на нови неврони, образувани една седмица преди запаметяването на въпросната информация, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от Франс прес.

Реактивирането на спомени помага за по-добрата ориентация. Такива са заключенията въз основа на проучване с мишки, извършено от учени от Френския център за изследвания върху умствените способности на животните.

Човек влиза в помещение, което смята, че познава много добре. След това, обаче, открива някои нови подробности и в резултат пространствената му памет се актуализира, обясни изследователката Клер Рампон.

Това актуализиране на остарели пространствени спомени се извършва с помощта на неврони, образувани при първото посещение в помещението.

За да намерят потвърждение на тази хипотеза, изследователите белязали с флуоресцентна боя невроните, които са в процес на образуване в мозъците на мишки. Гризачите били принудени да плуват в басейн, в който имало платформа, скрита под водната повърхност. За да се "спасят", мишките трябвало да открият пряк път до платформата и да стъпят върху нея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини