18 °C

Експериментално доброволно обучение в армията. Преглед на печата

История. 

"Сега":

БСП поиска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

От "БСП за България" настояха да бъдат отменени новоприетите учебни програми по история за 10-ти кла. Доводите са, че има идеологически подход при представянето на събитията и материалът по история е силно компресиран, въпреки уверенията, че в новия закон учебното съдържание ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че учебната програма няма да бъде отменена и че тя съдържа факти, а не оценки.

Според депутата от "БСП за България" Ирена Анастасова, която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия подход при представянето на фактите от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставени с периода от края на войната до 1989 година, наречен комунистически режим.

Армия. 

"Монитор":

Експериментално доброволно обучение в армията още от тази година

Доброволното военно обучение може да стартира експериментално още през тази година. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента. Той припомни идеята си, че става дума за обучение в рамките на 6 до 9 месеца, като идеята е младежите да получават след това предимство при започване на работа или при кандидатстване във ВУЗ. Именно в тази връзка той обясни, че то може да започне експериментално само в онези градове, където има военни училища и големи гарнизони, които могат да предоставят професионално подготвени кадри за преподаватели. Такива градове според него са Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново. От следващата година пък може да започне цялостно в страната.

Акция. 

"24 Часа":

ГДБОП и ДАНС атакуваха Медицинския университет в София

Антимафиоти от ГДБОП и агенти от ДАНС влязоха в Медицинския университет днес следобед. Акцията се провежда под ръководството на специализираната прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди за операцията, но обясни, че на този етап не може да се каже нищо повече, за да не се попречи на разследването. По непотвърдена информация става дума за разследване срещу организирана престъпна група, която въртяла корупционни схеми с прием на чуждестранни студенти.

ЮНЕСКО. 

"Монитор":

Над 2 500 000 лева приход от обектите ни в ЮНЕСКО

Над два милиона и половина приходи са донесли за 2017 г. българските обекти в списъка на световното материално културно наследство на ЮНЕСКО. Цифрите, разбира се, са донякъде относителни, тъй като централизирана информация за това няма нито в Министерството на културата, нито в Министерството на туризма. Някои от музеите, отговарящи за съответните паметници, пазят данните като конфиденциални. Другаде обектите от този списък се посещават "в пакет" с други в съседство, но извън листата на организацията към ООН за образование, наука и култура. На трети места пък, като Старинния Несебър и комплекса на Рилския манастир, приходите от културен туризъм се съчетават с тези от други видове туризъм.

Българските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, засега са 7 - Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви край Русе, Мадарският конник край Шумен, Стария град в Несебър, Рилският манастир и тракийската гробница в с. Свещари, а в списъка с природното наследство на света са 3 - Национален парк Пирин, природен резерват Сребърна и старите вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа (съвместно с други европейски държави).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
07 юни 2020
Последни новини