14 °C

Експериментално доброволно обучение в армията. Преглед на печата

История. 

"Сега":

БСП поиска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

От "БСП за България" настояха да бъдат отменени новоприетите учебни програми по история за 10-ти кла. Доводите са, че има идеологически подход при представянето на събитията и материалът по история е силно компресиран, въпреки уверенията, че в новия закон учебното съдържание ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че учебната програма няма да бъде отменена и че тя съдържа факти, а не оценки.

Според депутата от "БСП за България" Ирена Анастасова, която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия подход при представянето на фактите от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставени с периода от края на войната до 1989 година, наречен комунистически режим.

Армия. 

"Монитор":

Експериментално доброволно обучение в армията още от тази година

Доброволното военно обучение може да стартира експериментално още през тази година. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента. Той припомни идеята си, че става дума за обучение в рамките на 6 до 9 месеца, като идеята е младежите да получават след това предимство при започване на работа или при кандидатстване във ВУЗ. Именно в тази връзка той обясни, че то може да започне експериментално само в онези градове, където има военни училища и големи гарнизони, които могат да предоставят професионално подготвени кадри за преподаватели. Такива градове според него са Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново. От следващата година пък може да започне цялостно в страната.

Акция. 

"24 Часа":

ГДБОП и ДАНС атакуваха Медицинския университет в София

Антимафиоти от ГДБОП и агенти от ДАНС влязоха в Медицинския университет днес следобед. Акцията се провежда под ръководството на специализираната прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди за операцията, но обясни, че на този етап не може да се каже нищо повече, за да не се попречи на разследването. По непотвърдена информация става дума за разследване срещу организирана престъпна група, която въртяла корупционни схеми с прием на чуждестранни студенти.

ЮНЕСКО. 

"Монитор":

Над 2 500 000 лева приход от обектите ни в ЮНЕСКО

Над два милиона и половина приходи са донесли за 2017 г. българските обекти в списъка на световното материално културно наследство на ЮНЕСКО. Цифрите, разбира се, са донякъде относителни, тъй като централизирана информация за това няма нито в Министерството на културата, нито в Министерството на туризма. Някои от музеите, отговарящи за съответните паметници, пазят данните като конфиденциални. Другаде обектите от този списък се посещават "в пакет" с други в съседство, но извън листата на организацията към ООН за образование, наука и култура. На трети места пък, като Старинния Несебър и комплекса на Рилския манастир, приходите от културен туризъм се съчетават с тези от други видове туризъм.

Българските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, засега са 7 - Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви край Русе, Мадарският конник край Шумен, Стария град в Несебър, Рилският манастир и тракийската гробница в с. Свещари, а в списъка с природното наследство на света са 3 - Национален парк Пирин, природен резерват Сребърна и старите вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа (съвместно с други европейски държави).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
23 окт 2019
Последни новини