Златни медали за български ученици от международна олимпиада

5 златни медала донесоха български ученици от олимпиада в Казахстан. Те участваха в престижно състезание по три дисциплини - математика, физика и информатика.

От 10 до 15 януари в Алмати се състезаваха гимназисти от специализираните математически училища в цялата страна. 

В тазгодишното издание на едно от най-престижните математически съревнования - 14-тата Жаутиковска олимпиада в Казахстан, участваха 482 ученици от 15 страни, групирани в 72 отбора. 

България бе представена от 5 отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен.

Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят,.

Дванадесетокласникът Виктор Трезиев от СМГ е един от първенците. Той идва със златен медал по любимия си предмет информатика.

По информатика състезателите бяха около 130-140. Преборих се с подготовка и малко късмет, отбеляза Виктор, цитиран от БНТ.

Общият брой медали, спечелени от българчетата в трите дисциплини е 5 златни, 6 сребърни и 5 бронзови.

Това, което показа България, е, че има деца, които се готвят и имат желание да се състезават, т.е. тези три дисциплини в нашата страна се развиват, не в едно училище, а в 5 училища. Не в един град, а в няколко града, което според мен е показателно, че все пак вървим напред, изтъкна Петя Тодорова, учител по математика в СМГ "Пайсии Хилендарски".

След кратка почивка младите математици, ще се отправят към следващото националното състезание - Зимните математически празници в Ямбол, които започват след няколко дни.

В състава на СМГ участваха състезатели по: 

- Математика: Кирил Бангачев, Калоян Алексиев и Борислав Антов;
- Физика: Георги Александров и Иво Петров; 
- Информатика: Виктор Терзиев и Илия Божилов. 

Индивидуални медали: 
В раздел „Математика” Кирил Бангачев и Борислав Антов се завръщат със сребърни медали, а Калоян Алексиев – с бронзов медал.
В раздел „Информатика” Виктор Терзиев завоюва златен медал, а Илия Божинов – бронзов медал.
В раздел „Физика” Георги Александров се завръща със сребърен медал. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини