Бивш футболист спаси богоявленския кръст

    Бившият футболист на „Борислав“ Николай Папазов извади кръста от осветените води на Богоявление.

    Топлото време и пазарният ден станаха причина на празника тази година да присъстват стотици миряни и любопитни. След сутрешната литургия, църковно шествие изнесе иконата с кръщаването на Исус в реките на река Йордан. По традиция шествието беше водено от мъжете, които се готвеха да скочат в осветените води, отците и кмета на града.

    10 момчета се приготвиха да нагазят в басейна, докато отец Станимир и отец Георги освещаваха водата. Сред тях бяха миналогодишният спасител – Николай Ангелов и най-малкият-11-годишният Божидар Ганев. Сред младите мъже се открояваше облеченият във везана риза Гено Стоянов, който също е вадил кръста в предишни години и вече е ветеран със своите 4 участия.

    След ритуала момчетата получиха благословия от отците. С осветената вода бяха поръсени и най-важните институции в града – Общината, Полицията и Пожарната.

    Според поверието годината за Николай Папазов ще бъде здрава и силна. Той ще е честит, а от Църковното настоятелство ще получи и 100 лв. награда. Поощрителна награда ще има и за най- малкия участник – Божидар Ганев.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини