ЦРУ помогна за предотвряването на атентат в Санкт Петербург

ЦРУ помогнало на руските служби да предотвратят атентат в Санкт Петербург. Президентът на Русия Владимир Путин е благодарил на американския си колега Доналд Тръмп за оказаната помощ. Двамата са провели телефонен рзговор в неделе относно случая. 

Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург арестува седмина, подготвяли терористичния акт. По-късно са били задържани още. 

"Федералната служба за сигурност след проведени оперативно разяснителни мероприятия в Санкт Петербург пресече незаконна дейност на конспиративна клетка поддръжници на международната терористична организация "Ислямска държава", се казва в съобщението от силите за сигурност.

В документа се отбелязва, че терористичната клетка е ръководена от чужбина чрез Telegram.  Било е планирано на 16 декември да извършат самоубийствени терористични актове в едно от култовите учреждения, а така също и да убият граждани чрез самоделни взривни устройства на места, където има много хора. 

Иззето е значително количество взривни вещества, компоненти на самоделни взривни устройства, автоматично оръжие, боеприпаси, екстремистка литература. Съобщава се и за унищожена лаборатория за подготовка на взривни устройства.

Коментари в сайта

Последни новини