Близо 40% от случаите на рак са предотвратими с прости промени в режима

Знаем, че определени избори относно начина ни на живот увеличават риска от развитие на рак. Новопроведено изследване дава конкретни данни за това колко смъртни случая биха били спестени чрез повече упражнения, по-малко алкохол, отказване на цигарите и други промени в дневния режим.

Разглеждайки официалната статистика на Австралия през 2013, учените открили, че 38% от загиналите, вследствие на рак – общо 16 700 души, потенциално биха могли да бъдат спасени, ако рисковите фактори са били елиминирани.

На челно място в списъка с рисковите фактори е тютюнопушенето – то е отговорно за 23% от смъртните случаи, докато на диетата, затлъстяването и инфекциите се падат по 5%. Изследването цели да подчертае колко много човешки животи биха били спасени, ако са били взети превантивни мерки навреме.

Макар в много случаи, ракът да е неизбежен, проучването изтъква факт, който ни е известен от години: ракът невинаги е въпрос на гени и лош късмет.

Сред другите рискови фактори се нареждат: UV лъчение (3.2%), алкохол (2.4%), недостатъчна физическа активност (0.8%) и репродуктивни или хормонални фактори (0.4%).

Има няколко разлики между половете. Споменатите 8 фактора са отговорни за 41% от смъртните случаи от рак сред австралийските мъжи и за 34% сред жените.

Причината за по-високия процент при мъжете се дължи на факта, че те пушат и пият повече от жените, прекарват повече време на слънце и не се хранят здравословно.

Изследването посочва и кои са най-разпространените видове рак: на белите дробове, червата, кожата, черния дроб и стомаха.

Разбира се злоупотребата с алкохол, не означава, че ще заболеете от рак, по същия начин, по който въздържанието не гарантира, че ще избегнете болестта. Понякога картината е по-сложна, тези фактори обаче биха могли да увеличат или намалят риска.

Примерът с пушенето сочи, че пушачите е 15-30 пъти по-вероятно да заболеят от рак на белите дробове, от тези, които не пушат. В същото време хората с висок индекс на телесна маса е два пъти по-вероятно да развият рак на бъбреците или черния дроб.

Множество фактори играят роля, но основната цел на изследването е да покаже, че управлението на променливите рискови фактори може да внесе огромна разлика в голям брой случаи.

Като се има предвид колко широкоразпространен и опустошителен е ракът, говорим за хиляди ненужни смъртни случая годишно.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини