Анти-СПИН дискусия в "Славейков" със специалист

По повод 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, осмокласниците от клуба “Училище за живота” по проект “Твоят час” с ръководител Мариана Атанасова проведоха една от своите публични прояви и поканиха своите съученици, учители, родители и приятели на среща-дискусия в актовата зала на СУ "П. Р. Славейков", за да повишат своята информираност и знанията на другите по въпроса за болестта, която само преди години бе наричана "бич на 20-ти век". Като официален гост на събитието беше поканена Златка Лапанова - ръководител център “Информираност” при МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Младите славейковци бяха изключително активни и разговаряха със специалиста не само по темата на деня, а съвсем открито и без излишен свян дискутираха въпроси, свързани със секса, сексуално отговорното поведение и полово предаваните болести. За да отпаднат всякакви задръжки при поставянето на интересуващите ги въпроси, учениците предварително си ги бяха написали и при пълна анонимност ги пускаха в кутия. Златка Лапанова се прояви като техен по-голям приятел и съветник, коментирайки коя е най-подходящата възраст за започване на сексуален живот, като акцентира, че красивото приятелство и платоничната любов трябва да доминират на тяхната възраст, тъй като осмокласниците все пак са на 14-15 години. Наблегна на задължителното ползване на презерватив за предпазване от нежелана бременност и полово предавани болести.
В разясненията, които представи пред учениците, гостенката засегна и други щекотливи теми от съвремието ни, включително темата за трафика на жени и възможността децата и младежите да попаднат на измамници в интернет общуването.
Осмокласниците и техният ръководител Мариана Атанасова споделиха, че след тази среща се чувстват по-зрели, по-пораснали и по-уверени, защото информираността по деликатните въпроси дава не само сигурност във вземането на правилни решения, а и самочувствие.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини