Българче се роди на Бали, докато вулканът изригва

Българче се роди на остров Бали, докато вулканът Агунг изригва дим и пепел.

До момента 39 наши сънародници са потърсили съдействие от кризисния щаб на Външно министерство. Второ денонощие хиляди туристи остават блокирани на индонезийския остров, след като летището беше затворено, съобщава bTV.

Сънародниците ни в Бали са в безопасност - в хотелите, в които са отседнали, уверяват от МВнР.

С всеки изминал ден тревогата расте, буквално нищо не се знае”, признава Александра Лободова, която в момента е на острова.

„В четвъртък трябва да летим за Бългaрия, само че няма да стане - има над 50 000 души общо, които чакат за полети тук. Над 500 полета са отменени и трябва да изчакаме да ни дойде редът, това е единственият проблем тук в момента. В момента на летището има дори оркестър, раздава се храна и вода, но хората са притеснени, защото не знаят докога ще продължи това”, посочи Георги Ковачев, друг българин, блокиран на Бали.

Георги е на петдесетина километра от вулкана, настанен е при приятели. „Даже една добра новина - хората днес изписаха тяхното дете, роди се бебе на 27-и сутринта, точно като изригна вулканът”, допълни той.

Бебето се казва Аурора и е наполовина българче, наполовина индонезийче.

„Пътувайки с колата към болницата и вече в родилното отделение, ни настигна новината, че е изригнал вулканът Агунг. Имахме две новини - това, че имахме внучка и че е изригнал вулканът”, разказа Ирена Беневска, баба на бебето и жител на остров Бали.

От Външно министерство още веднъж напомнят на сънародниците ни да не навлизат в 10-километровата ограничителна зона около вулкана.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини