Слухтенето със СРС-та – поголовно, но законно!

Има много голям проблем с използването на специалните разузнавателни средства (СРС) в България. В това бяха категорични пред Bulgaria ON AIR експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов и бившият служител в НСО Николай Марков.

Преди дни от БСП поискаха шефът на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков да бъде изслушан на закрито заседание на парламента по повод изказването му, че магистрати, политици и журналисти са били подслушвани с цел сплашване.

"В момента този проблем има политическа страна. Ако някой търси решение, то трябва да е на друго ниво. Този въпрос няма да бъде решен в НС. Проблемът започна с махането на г-н Гатев. Конфликтът стана политически от момента на неговото махане", обясни Николай Марков в "България сутрин".

Той подчерта, че всяко използване на СРС-та у нас е законно. По думите му, ако политиците се обвиняват в нерегламентирано използване на СРС, те директно си казват: "Ти си престъпник".

"Има много тежък проблем с използването на СРС-та и не е от вчера. Спомнете си, че главният прокурор бе жертва на такова нещо в момент, в който е под охрана на Националната служба за охрана", каза още Марков.

Проф. Николай Радулов посочи, че по стария закон заявителите за използване на СРС са били едновременно изпълнители и са отговаряли за правата на гражданите. Според него този порочен кръг е продължил да съществува и новият закон не е бил преработен.

"ДАНС работи по издаването на достъпа до класифицирана информация. Бюрото трябва да контролира работата на ДАНС по използването на СРС-та. Законът дава право всеки законно да бъде подслушван и наблюдаван тайно", коментира проф. Радулов.

Той алармира, че бюджетът за СРС-та само нараства и предложи да има статистика по отношение на резултатите, които трябва да се представят на съда.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини