Издирването на изчезналата подводница в критична фаза

Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, която изчезна в Южния Атлантик, достигна "критична фаза". Ако подводница е залегнала на дъното и по някаква причина не може да изплува на повърхността, би трябвало да е близо до изчерпването на последните запаси от кислород

Денят е критичен, защото 44-членният екипаж вероятно вече изпитва недостиг на кислород, запасът от който е разчетен за 7 дни. 

Необичаен шум бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата, на 30 мили от последното ѝ регистрирано местоположение. "Акустична аномалия" била установена след запитване, отправено от САЩ в различни агенции, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят".  Засега не се съобщава дали този шум е индикация за експлозия или за друга извънредна ситуация на борда на подводницата.

Проблемът с откриването на изчезнали подводници, е че те са специално конструирани да бъдат неоткриваеми. Ако подводницата залегне на морското дъно с изгасени двигатели, на практика няма уред, който да я засече.

Появилата се информации за топлинно петно, засечено от самолет от ВМС на САЩ в зоната на издирването на подводницата бе отровергано от официален говорител на ВМС от Аржентина. Такова петно би могло да показва, че има метален обект. Няма открити никакви потенциални следи от подводницата. Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан"

Последната връзка с подводницата бе установена на 15 ноември от място на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът ѝ съобщил за електрическа неизправност на борда.

Вероятно подводницата лежи на океанското дъно поради повреда на механизма за изплуване нагоре или пък той не е активиран от член на екипажа, смятат експерти

Очаква се от утре времето отново да се влоши. В издирването на подводницата участват около 30 кораба и самолети и 4000 души от Аржентина, САЩ, Великобритания, Чили, Бразилия - от общо 12 страни издирват "Сан Хуан". Досега е претърсена океанска площ от 500 000 кв. км. "Сан Хосе" е построена в Германия преди повече от 30 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини