Топ хотелиерът Стефан Шарлопов: Общините трябва да направят евтини водни атракции за народа, вижте Девин как дръпна

    Хотелиерът Стефан Шарлопов обави, че общините трябва да поемат създаването на водни атракции, достъпни за хората от регион с минерална вода, а държавата да подкрепя с инвестиции в инфраструктура за целта. Басейни и атракции за народа на народни цени, но това не трябва да има нищо общо с продукта за богатите туристи, които са готови да плащат.  Той е  категоричен, че минералната вода е богатството, което може да направи България лечебна зона за цяла Европа, дори и за света. В качеството си на председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, бизнесменът ще бъде лектор на панел за балнеология на туристическото изложение „Планините на България-гостоприемство в четири сезона“, което се откри днес в Смолян. 

    „С евтин продукт развитие няма, нека не мислим, че хотелите, в които са вложени милиони могат да дадат евтин продукт, защото това убива. Давам пример с олинклузива, той навлезе през последните 15 години и много хора фалираха, защото продаваш евтино всичко онова, което имаш, а от това пада нивото на продукта.

    Затова аз смятам, че Общините трябва да създадат общински басейни и атракции, които да са на доста по-приемлива цена от тази на хотелите, за да могат да го ползват и хората, от регионите, в които се намират тези минерални води. Няма да можем да кажем на хотелиера -пускай свободно хората от региона, защото тогава никой друг няма да дойде. Шарлопов се обоснова, че богатия турист няма да е съгласен "да плати хикс пари за всичко и до него да стои някой, който е платил 5 лв за басейн и като му хвърли 2 кърпи върху шезлонга, и му каже някоя дума накриво, и повече няма да дойде. Нека се разграничат нещата, общината е длъжна да осигури атракция за региона -басейн с минерална вода и общински санаториуми, в които хората от региона да са на по-умерена цена. Хотелиерският бизнес е по-друга тема, не може да си гоним хората, които са готови да платят, просто от инат, какъвто България има за износ.

    Шарлопов примопми, че от 15 г работи за развитието на балнеотуризма у нас. „България не е просто четири сезона дестинация, защото България е втора в света след Исландия по залежи на минерални води, но за разлика от Исландия тук има и уникални климатични зони – море, планини, кални находища и климатични зони, за които и Исландия не може да мечтае. Използвайки минералните води ние не правим нещо ново, а използваме това, което са правили римските императори- лекували са и рехабилитирали всички римски армии на териториите на България, когато тя не е съществувала като държава, а само като географско понятие и то не е било наречено така. Това че имаме тези находища трябва да се използва, но без държавата и общините не е по силите на частния бизнес“, коментира Шарлопов и даде пример с Девин.

    15 години се боря с какво ли не, за да направим рехабилитация на тръбопровода от Беден до Девин. В крайна сметка правителството отпусна средства, с които се направи това и от септември до сега Девин получава изключително лековита вода от Беден -9л. в секунда на 50 градуса. От момента, в който това се случи, градът изведнъж отново тръгна напред-виждам го по оборотите на ресторанти, магазини, хотели-всички са доволни. С минералната вода ще се чертае бъдеще – вече има аквапарк, а туризъм е какво ще правиш, а не къде ще ядеш и спиш".

    "България може да се превърне в рехабилитационна зона на Европа, а защо не и на света", обобщи тезата си за развитие на балнеотуризма Шарлопов и подчерта:  " Светът е болен от некачествена храна и въздух, от мръсотия, нерви, стрес. Имаме всичко необходимо и то е свързано с минералните води. Траките са благоговеели пред минералните води и там където ги има, има и културно-историческо наследство“, каза още бизнесменът, който повече от десетилетие инвестира в хотелиерския бизнес в Пампорово, Девин и други райони на страната.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини