Президентът Румен Радев ще бъде гост на празника на Смилянския фасул?

Все още се очаква потвърждение, че първият мъж на държавата ще посети Празника на Смилянския фасул, съобщи кметът на селото Чавдар Червенков.

В смолянското село тече активна подготовка за предстоящото  15-то издание на празника на фасула, прославил селото далеч извън пределите на Родопите. Още по-трескава подготовка кипи в последните дни, след като от кабинета на Президента на Републиката Румен Радев, са проявили интерес към събитието. Смилян чака потвърждение за височайшата визита, като селото до момента не е имало такъв височайш гост.

Официалното откриване е от 10.30ч. на 28 октомври и започва със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” и старт на V-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“. Домакините от родопското село канят всички гости и жители, които в ресторанта в центъра, ще могат да похапнат вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.

Тази година е изключително оспорвана и надпреварата в трите конкурса -за най-атрактивен щанд на земеделски производител на боб, който ще е на открито, за пано от бобени зрънца от деца и ученици, както и кулинарното състезание „Ястия от Смилянски фасул”.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини