От 1 до 5 лв. за бележка от джипито, с която се извиняват отсъствия. Преглед на печата

"24 часа"

От 1 до 5 лв. за бележка от джипито, с която се извиняват отсъствия

За практиката родители сигнализираха още през пролетта, но от началото на учебната година тя стана по-масова. Това внесе смут дали подобно заплащане е обосновано и защо се взема.

Таксата не е нарушение на закона, но не е и регламентирана в него. Разковничето е в Наредба 2 на здравното министерство, която определя общия пакет дейности, заплащани с бюджет на здравната каса. В нея издаване на въпросните документи не е включено, което позволява на джипитата сами да решат дали ще таксуват пациентите си и с колко. Единственото условие е във или пред лекарския кабинет, на видно място, да има ценоразпис, в който да е упомената таксата, а срещу нея да се получава касова бележка.

“Децата се осигуряват на половин здравна вноска и нямат потребителска такса, но те са пациенти като всички останали", коментира доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Всяка дейност трябва да се заплаща и лекарите имат право да определят цената на своя труд, допълва и д-р Галинка Павлова, зам. - председател на лекарския съюз.

Според нея, след като миналата година здравното и образователното министерство завишиха изискванията за издаване на медицински бележки, се е увеличила работата на джипитата за нещо, което не е нормативно регламентирано.

"Труд"

Конгресът на БСП може да се разцепи

>Тежко заседание на 49-я конгрес на БСП се очертава на 28 октомври. Тази еднозначна прогноза направиха вчера вътрешнопартийни съюзници и опоненти на лидера на партията Корнелия Нинова. Още след съботния пленум от "Позитано" 20 определиха извънредната сбирка на най-висшия форум на партията като своеобразен вот на доверие към Нинова.

Предварителният дневен ред бе обявен с няколко точки: "БСП – алтернатива за България, Председателството на Съвета на ЕС – възможност за страната ни и Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост." Но съботното заседание на Националния съвет на БСП го одобри едва с 4 гласа повече.

В последвало интервю пред БНР Нинова даде да се разбере, че пленумът не е партията, а противниците на предложението й за свикването на конгрес целят договорки с ГЕРБ: "Нека да дойде цялата партия на Конгреса и там ще се произнесе, ние алтернатива ли сме или ще се договаряме с ГЕРБ", каза Нинова.

Последва обаче лавина от реакции:"Интервюто, което Корнелия Нинова даде пред Неделя 150 беше манипулация и измама. Недопустимо е един председател да се държи по този начин. Какъвто и вот да иска, аз не мога да й дам", отсече пред "Труд" бившият депутат Георги Божинов. "Върви слух за смяна на членове на Националния съвет на БСП, но такава точка в дневния ред на конгреса няма", коментира напрежението в партията и експредседателят на БСП Михаил Миков. А пред БНР Миков посочи, че "едно е да се тупаш в гърдите до посиняване, а друго е да правиш реална политика".

"Стандарт"

Бойко Борисов: Ако чакате война, сменяме приоритетите

"Военните добре си представят съюз Китай, Иран, Русия и Турция. Техният брутен продукт е седем пъти над този на ЕС. За пръв път сега се вкара думата индустриално сътрудничество. Защото има много оръжие, но то е разпръснато из Съюза. Да, ще направи сътрудничество. За електрониха, за оръжие, за голяма част от корабите. Как така ремонтираме натовски хеликоптери? Но се оказа, че сме купили все транспортни. Пазарени са така, че нямат въоръжение. Сега трябва да им вземем такова, но и да вдигнем заплатите. Много е важно и благодаря на всички, че имаме обществен консенсус. Ако мислите, че ще има война - насочваме всичко в тази посока. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи", отсече Борисов.

"Монитор"

Борисов: Ще модернизираме армията чрез индустриално сътрудничество

Ще модернизираме армията чрез индустриално сътрудничество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия за сигурността и общата европейска отбрана, на която присъстваха президентът Румен Радев и военният миминистър Красимир Каракачанов, както и лидерът на ПЕС Сергей Станишев и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Премиерът даде да се разбере, че ще ремонтираме старите самолети, но ще купим и нови. "Ще ремонтираме това, което е старо, но добро. Отиваме и купуваме нови самолети. Но това е като да си купиш кола - отиваш и се пазариш", обясни Борисов. По думите му старите самолети можем да ползваме за учения.

"Сега"

Само 20 от 265 общини могат да издават и обменят е-документи

Въпреки милионите, пръснати за електронно управление в България, едва 20 от 265 общини в България могат да обменят електронно документи с други администрации. Още 80 са подали заявления, за да се съобразят с изискванията за е-управление. Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков на традиционната годишна среща на правителството с местните власти в курорта "Албена" вчера, пресмята в. "Сега".

"Дума"

И Поморие остава без болница

Болницата в Поморие затваря заради дългове и напуснал персонал. Още в петък част от лекарите са заявили, че няма да дойдат на работа. Нови пациенти вече не се приемат, а приетите миналата седмица болни ще бъдат изписани. От април персоналът получава само 60% от трудовите си възнаграждения. Последно заплати са изплатени за юли.

Болницата спира да работи със задължения от 670 хил. лв., като 80 хил. лв. са неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици, а 280 хил. лв. са за заплати.

Кметът на града Иван Алексиев заяви, че болницата не е фалирала, а затваря, защото няма персонал. Според него служителите са напуснали, защото нямат заплати от шест месеца, както и никаква сигурност. "Капитал дейли"

Възроденият китайски мегапроект край Елин Пелин стана борсов рекордьор

Доскоро цялата пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ) беше под 10 млрд. лв., което е доста незавиден показател за развитието на фондовия пазар на държава с над 90 млрд. лв. БВП. От миналата седмица обаче това се променя ударно и вече местната инвестиционна общност може да се похвали с гигант с рекордните близо 13 млрд. лв. пазарна капитализация.

Това е "Кепитъл консепт лимитед" (CCL), дружеството зад китайския мегапроект "Света София" до Елин Пелин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини