21 °C

Създаване и дейност на Мастанлийски/Момчилградски/ окръжен съвет/1920-1934 г. /

  Мастанлийски (Момчилградски) окръг обхваща част от територията на Източните Родопи, място с богата история и уникално културно историческото наследство. След Балканската война Източните Родопи и части от Западна Тракия са присъединени към България и страната ни получава излаз на Бяло море. Но обстановката на Балканския полуостров е тежка, нестабилна и непрекъснато се усложнява. Едва приключила Балканската война започва нова Междусъюзническата война, а по късно и Първата световна война. Непрекъснатите военни действия оставят дълбоки и трайни следи в живота на целия български народ, които понася много загуби, както материални така и духовни. Във войните са загинали стотици хиляди военни и цивилни българи, нанесени са поражения върху икономическото и стопанско развитие на страната. Основната цел за участието на България в Първата световна война е връщането на отнетите и територии на Вардарска Македония, както и територии отнети и от Румъния и Гърция. Изхода от участието на България в Първата световна война отново не е в нейна полза. Като страна участничка в коалицията, която е загубила войната, тя е принудена да понесе много материални и финансови загуби. С подписването на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г. България губи голяма част от своите територии, които са дадени на съседните държави, а на страната ни са наложени финансови репарации, който трябвало да изплаща като губеща страна. България губи и възможността си за национално обединение.

  Съгласно клаузите на Ньойския договор Беломорска Тракия е дадена на Гърция, като границата е установена при Маказа. С протокол № 37 от 22 февр. 1920 на МС, т. ІІІ се закрива Гюмюрджински окръг и се създава Мастанлийски (Момчилградски) окръг, които се състои от четири околии: Егридеренска (Ардинска), Ортакьойска (Ивайловградска), Кошукавашка (Крумовградска) и останалата част от Гюмюрджинска околия със седалище Мастанли (Момчилград). Съществуващите Кърджалийска и Свиленградска околии били до тогава към Одрински окръг се присъединяват към Старо-Загорски окръг. Останалите територии от Гюмюрджинска и други околии от Южна Тракия се присъединяват към съответните граничещи Даръ-Деренска (Златоградска), Кошукавашка (Крумовградска), Ортакьойска (Ивайловградска), Мастанлийска (Момчилградска) и Егри-деренска (Ардинска) околии. Със Заповед № 298 от 06 април 1920 г. на МВРНЗ Гюмюрджински окръг се преименува в Мастанлийски (Момчилградски).

  Придобивайки статут на окръжен център, Мастанли (Момчилград) е преобразуван от село в град. В действителност в Мастанли (Момчилград) има вече изграден Селски общински съвет, които от 1920 година носи името Градски общински съвет, към него били изградени всички основни служби но това не е било достатъчно. За да придобие облик на окръжен център в Мастанли (Момчилград) е трябвало да се създадат условия за преместването на вече съществуващите и действащи административни български структури, както и разкриването на нови държавни служби, за която цел е било необходимо да се построят доста сгради за тяхното настаняване, а това е труден и продължителен процес. Определеният за окръжен център град Мастанли (Момчилград) през 1920 г. наброява едва 957 човека, населението е било в голямата си част неграмотно, чувствала се е липсата на достатъчно образовани хора, които могат да заемат различни държавни служби. Поради тази причина първоначално за седалище на околийския център на новоучредената Мастанлийска (Момчилградска) околия е определено с. Шех Джумая (Джебел). Редица други учреждения от окръжен ранг се е наложило да бъдат настанени в град Кърджали. Заедно с преместването на седалищата на учрежденията от Гюмюрджина съответно в Кърджали и Мастанли (Момчилград) се преместват и много от чиновниците работещи в тях, което поставя и нов проблем за разрешаване – жилищния.

  С образуването на Мастанлийски (Момчилградски) окръг се създава и Мастанлийския (Момчилградски) окръжен съвет с Окръжна постоянна комисия. За съжаление има запазени само частични документи отразяващи дейността на съвета. За да започне да функционира съвета най напред трябва да бъде избрано ръководство в състав председател и членове. За пръв председател е бил избран Никола Ангелов Янков, роден през 1878 г. в с. Юглюк (Дарец), Крумовградско. Участвал е като доброволец в Балканската война и в Първата световна война в 38-ми полк, 6-та рота, 3 взвод, където почти до края на войната прекарва на Солунския фронт.

  След края на войната Никола Ангелов Янков е избран за окръжен съветник от листата на БЗНС в новосъздадения Мастанлийски (Момчилградски) окръжен съвет и избран за негов председател, на която длъжност е назначен с царски указ.

  Основните дейности на Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет и Окръжната постоянна комисия са били да подпомага местните органи на власт и управление при реализирането на техните решения във всички сфери на обществения, стопански, икономически и културен живот.

  Длъжността на председателя на Окръжния съвет по това време не е била платена, плащали са му само дневни пари, когато са се провеждали заседания. Никола Ангелов Янков е заемал поста председател на съвета от 1920 г. до 9 юни 1923 г. Дейността на Мастанлийския окръжен съвет може да бъде проследена и по гласуваните през годините бюджети. Така например в утвърдения от Министерството на вътрешните работи бюджет за 1921 г. , в разходната му част са заложени суми за подкрепа и насърчаване в областта на всички отрасли на стопанския живот. Предвидени са били суми за подобряване на санитарното състояние в окръга, като за тази цел се предвиждат стипендии за обучение на лекари, зъболекари и акушерки. За подобряване и увеличаване на земеделското производство най вече тютюнопроизводство и за развитието на бубарското се предвиждат суми за закупуване на машини в размер на 18000 лв. , за обучение на специалисти в размер на 100000 лв. , за откриване на бубарница и сушилня в Ортакьой (Ивайловград), Окръжния съвет е предвидил сумата от 50000 лв. За развитието на скотовъдството са заложени сумите от 130000 лв. , а за занаяти и индустрия сумата от 15000 лв. , за поправка и направа на мостове сумата от 150000 лв. , като най-голямата сума в размер на 600000 лв. е предвидена за развитието на образованието в окръга.

  Първия председател на Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет Никола Янков има заслугата за гласуваната сумата от 300 000 лв. за строителството на „Общ дом“ в Кърджали. С негово съдействие са били отпускани стипендии на даровити ученици българчета и турчета, които били изпращани да учат във Франция и Германия за лекари и инженери, които след дипломирането си идват да работят в окръга. Той е имал пълната подкрепа на окръжните съветници турци, които са гледали с недоверие на управниците изпратени от Стара България. Самият той е владеел много добре турски и гръцки език. Стремял се е към добро и справедливо управление както за българите така и за турците. Както ръководния състав, така и състава на Окръжния съвет се е променял през годините на неговото съществуване. Така например на първата си редовна сесия проведена на 7 февр. 1927 г. за председател на Окръжния съвет е бил избран Пандо Сидов – роден през 1878 г. в с. Жупанища (днес в Гърция), участник в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската и Междусъюзническата войни. След войните се заселва в Кърджали и е избран за депутат в ХХII Обикновено събрание.

  В периода 1928-1930 г. председател на Окръжния съвет е бил Иван Попов – също участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни, заселил се в Кърджали през 1921 г.

  Приоритет в работата на Окръжния съвет и Постоянната комисия е прокарването и откриването на ж. п. линията Раковски-Кърджали-Мастанли (Момчилград). Официалното откриване на ж. п. гара Кърджали става на 8 окт. 1931 г. Година по късно на 4 дек. 1932 г. става и официалното откриване на гара Мастанли (Момчилград) и пристигането на първия влак в града. На тържествата в Кърджали и Мастанли (Момчилград) присъстват министър председателя Н. Мушанов и министъра на железниците Ст. Костурков.

  Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет съществува за много малък период от време от 1920 г. до 1934 г. , когато правителството прави нови административно-териториални промени. С Указ № 179 от 1934 г. окръзите се обединяват в области и Мастанлийски (Момчилградски) окръг е закрит, като територията му е включена към Старозагорска област с което се прекратява и неговото съществуване.

  Гергана Димитрова

  Държавен архив – Кърджали

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
  18 окт 2019
  Последни новини