7 °C

Създаване и дейност на Мастанлийски/Момчилградски/ окръжен съвет/1920-1934 г. /

  Мастанлийски (Момчилградски) окръг обхваща част от територията на Източните Родопи, място с богата история и уникално културно историческото наследство. След Балканската война Източните Родопи и части от Западна Тракия са присъединени към България и страната ни получава излаз на Бяло море. Но обстановката на Балканския полуостров е тежка, нестабилна и непрекъснато се усложнява. Едва приключила Балканската война започва нова Междусъюзническата война, а по късно и Първата световна война. Непрекъснатите военни действия оставят дълбоки и трайни следи в живота на целия български народ, които понася много загуби, както материални така и духовни. Във войните са загинали стотици хиляди военни и цивилни българи, нанесени са поражения върху икономическото и стопанско развитие на страната. Основната цел за участието на България в Първата световна война е връщането на отнетите и територии на Вардарска Македония, както и територии отнети и от Румъния и Гърция. Изхода от участието на България в Първата световна война отново не е в нейна полза. Като страна участничка в коалицията, която е загубила войната, тя е принудена да понесе много материални и финансови загуби. С подписването на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г. България губи голяма част от своите територии, които са дадени на съседните държави, а на страната ни са наложени финансови репарации, който трябвало да изплаща като губеща страна. България губи и възможността си за национално обединение.

  Съгласно клаузите на Ньойския договор Беломорска Тракия е дадена на Гърция, като границата е установена при Маказа. С протокол № 37 от 22 февр. 1920 на МС, т. ІІІ се закрива Гюмюрджински окръг и се създава Мастанлийски (Момчилградски) окръг, които се състои от четири околии: Егридеренска (Ардинска), Ортакьойска (Ивайловградска), Кошукавашка (Крумовградска) и останалата част от Гюмюрджинска околия със седалище Мастанли (Момчилград). Съществуващите Кърджалийска и Свиленградска околии били до тогава към Одрински окръг се присъединяват към Старо-Загорски окръг. Останалите територии от Гюмюрджинска и други околии от Южна Тракия се присъединяват към съответните граничещи Даръ-Деренска (Златоградска), Кошукавашка (Крумовградска), Ортакьойска (Ивайловградска), Мастанлийска (Момчилградска) и Егри-деренска (Ардинска) околии. Със Заповед № 298 от 06 април 1920 г. на МВРНЗ Гюмюрджински окръг се преименува в Мастанлийски (Момчилградски).

  Придобивайки статут на окръжен център, Мастанли (Момчилград) е преобразуван от село в град. В действителност в Мастанли (Момчилград) има вече изграден Селски общински съвет, които от 1920 година носи името Градски общински съвет, към него били изградени всички основни служби но това не е било достатъчно. За да придобие облик на окръжен център в Мастанли (Момчилград) е трябвало да се създадат условия за преместването на вече съществуващите и действащи административни български структури, както и разкриването на нови държавни служби, за която цел е било необходимо да се построят доста сгради за тяхното настаняване, а това е труден и продължителен процес. Определеният за окръжен център град Мастанли (Момчилград) през 1920 г. наброява едва 957 човека, населението е било в голямата си част неграмотно, чувствала се е липсата на достатъчно образовани хора, които могат да заемат различни държавни служби. Поради тази причина първоначално за седалище на околийския център на новоучредената Мастанлийска (Момчилградска) околия е определено с. Шех Джумая (Джебел). Редица други учреждения от окръжен ранг се е наложило да бъдат настанени в град Кърджали. Заедно с преместването на седалищата на учрежденията от Гюмюрджина съответно в Кърджали и Мастанли (Момчилград) се преместват и много от чиновниците работещи в тях, което поставя и нов проблем за разрешаване – жилищния.

  С образуването на Мастанлийски (Момчилградски) окръг се създава и Мастанлийския (Момчилградски) окръжен съвет с Окръжна постоянна комисия. За съжаление има запазени само частични документи отразяващи дейността на съвета. За да започне да функционира съвета най напред трябва да бъде избрано ръководство в състав председател и членове. За пръв председател е бил избран Никола Ангелов Янков, роден през 1878 г. в с. Юглюк (Дарец), Крумовградско. Участвал е като доброволец в Балканската война и в Първата световна война в 38-ми полк, 6-та рота, 3 взвод, където почти до края на войната прекарва на Солунския фронт.

  След края на войната Никола Ангелов Янков е избран за окръжен съветник от листата на БЗНС в новосъздадения Мастанлийски (Момчилградски) окръжен съвет и избран за негов председател, на която длъжност е назначен с царски указ.

  Основните дейности на Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет и Окръжната постоянна комисия са били да подпомага местните органи на власт и управление при реализирането на техните решения във всички сфери на обществения, стопански, икономически и културен живот.

  Длъжността на председателя на Окръжния съвет по това време не е била платена, плащали са му само дневни пари, когато са се провеждали заседания. Никола Ангелов Янков е заемал поста председател на съвета от 1920 г. до 9 юни 1923 г. Дейността на Мастанлийския окръжен съвет може да бъде проследена и по гласуваните през годините бюджети. Така например в утвърдения от Министерството на вътрешните работи бюджет за 1921 г. , в разходната му част са заложени суми за подкрепа и насърчаване в областта на всички отрасли на стопанския живот. Предвидени са били суми за подобряване на санитарното състояние в окръга, като за тази цел се предвиждат стипендии за обучение на лекари, зъболекари и акушерки. За подобряване и увеличаване на земеделското производство най вече тютюнопроизводство и за развитието на бубарското се предвиждат суми за закупуване на машини в размер на 18000 лв. , за обучение на специалисти в размер на 100000 лв. , за откриване на бубарница и сушилня в Ортакьой (Ивайловград), Окръжния съвет е предвидил сумата от 50000 лв. За развитието на скотовъдството са заложени сумите от 130000 лв. , а за занаяти и индустрия сумата от 15000 лв. , за поправка и направа на мостове сумата от 150000 лв. , като най-голямата сума в размер на 600000 лв. е предвидена за развитието на образованието в окръга.

  Първия председател на Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет Никола Янков има заслугата за гласуваната сумата от 300 000 лв. за строителството на „Общ дом“ в Кърджали. С негово съдействие са били отпускани стипендии на даровити ученици българчета и турчета, които били изпращани да учат във Франция и Германия за лекари и инженери, които след дипломирането си идват да работят в окръга. Той е имал пълната подкрепа на окръжните съветници турци, които са гледали с недоверие на управниците изпратени от Стара България. Самият той е владеел много добре турски и гръцки език. Стремял се е към добро и справедливо управление както за българите така и за турците. Както ръководния състав, така и състава на Окръжния съвет се е променял през годините на неговото съществуване. Така например на първата си редовна сесия проведена на 7 февр. 1927 г. за председател на Окръжния съвет е бил избран Пандо Сидов – роден през 1878 г. в с. Жупанища (днес в Гърция), участник в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската и Междусъюзническата войни. След войните се заселва в Кърджали и е избран за депутат в ХХII Обикновено събрание.

  В периода 1928-1930 г. председател на Окръжния съвет е бил Иван Попов – също участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни, заселил се в Кърджали през 1921 г.

  Приоритет в работата на Окръжния съвет и Постоянната комисия е прокарването и откриването на ж. п. линията Раковски-Кърджали-Мастанли (Момчилград). Официалното откриване на ж. п. гара Кърджали става на 8 окт. 1931 г. Година по късно на 4 дек. 1932 г. става и официалното откриване на гара Мастанли (Момчилград) и пристигането на първия влак в града. На тържествата в Кърджали и Мастанли (Момчилград) присъстват министър председателя Н. Мушанов и министъра на железниците Ст. Костурков.

  Мастанлийския (Момчилградския) окръжен съвет съществува за много малък период от време от 1920 г. до 1934 г. , когато правителството прави нови административно-териториални промени. С Указ № 179 от 1934 г. окръзите се обединяват в области и Мастанлийски (Момчилградски) окръг е закрит, като територията му е включена към Старозагорска област с което се прекратява и неговото съществуване.

  Гергана Димитрова

  Държавен архив – Кърджали

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  23 фев 2020
  Последни новини