20 °C

Мълчание от ГЕРБ за президента. Преглед на печата

Политическите схватки по върховете на държавата са сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„След разпореждане от Борисов ГЕРБ спира говоренето за Радев, подкрепи свободата на словото ГЕРБ не води война срещу президента Радев и спира говоренето за него, увери днес председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. На пресконференция, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, бе заявена и позицията на партията по огласяните от БСП схеми на роднински назначения в общински и държавни дружества и по темата за свободата на медиите. Управляващите заявиха, че застават зад свободата на словото, а Министерският съвет се противопоставя на опита да се казва на медиите какво да говорят. „Може би сме засегнали президента Радев, може би БСП наляха повече масло, днес премиерът се разпореди да не споменаваме президента, а да говорим за нещата, които действително могат да водят до издигане на авторитета на институциите и за намаляване на това противопоставяне, което е вредно“, заяви Цветанов. Той увери, че не можело да се говори за война с президента, а по думите му БСП са припознали атака към президентската институция. Създаването на анкетната комисия за проверка на избора на „Грипен“ за нов изтребител за армията определи като задължение, за да има прозрачност. „Искаме да неутрализираме БСП, за да няма война и да не търсят нещо, което го няма“, каза Цветанов и добави, че „колкото по-малко споменавам Радев, толкова по-добре“. По отношение на „разкритията“ на левицата за назначения на ГЕРБ Цветанов заяви, че партията няма да участва в „тази компроматна война“. По думите му тези компромати са изнасяни периодично, а този ход на БСП е продиктуван от факта, че нямало политики на управляващите, срещу които да се обявят. Председателят на групата на ГЕРБ призова БСП, вместо да изнасят информацията пред медиите, да търсят правата си в съда и да сезират компетентните институции. Посочи, че комисията за конфликт на интереси се оглавява от човек, избран от квотата на президента Първанов, и „имат пълната гаранция, че няма да има никакво вмешателство“. „Ние ще защитим достойнството и качествата на качествените хора, които работят за развитието и просперитета на страната“, каза Цветанов. „Ние ще се разграничим от дебата, в който БСП искат да ни вкарат. Ние обаче каним БСП на дебат за евроатлантическите ценности, българското председателство, бюджета, административната реформа“, изброи Цветанов и попита медиите дали са чули да се задават въпроси по тези теми… " – в. „Дневник“.

„Обърнете гръб на компроматния театър, не се хващайте на хорото им – работете по правителствената програма, хората затова са ни избрали. " Това е казал премиерът и лидер на ГЕРБ Байко Борисов на ръководството на партията заради ескалиралото напрежение между институциите и управляващи и опозиция от последните дни… " – в. „Труд“.

„От ГЕРБ вчера декларираха, че представители на партията ще участват в съвета, въпреки напрежението между управляващите и президента в последно време. „Ние сме длъжни, въпреки наливането на масло за конфронтация от страна на БСП, да присъстваме и да вземем активно участие в този КСНС“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция днес. Премиерът Бойко Борисов се разпореди да не споменаваме президента, а да говорим за нещата, които могат действително да водят до издигане авторитета на институциите и до намаляване на това противопоставяне, което е вредно както за институционалната същност на България и на българските институции, но така също и за бъдещето на страната“, каза Цветанов. Днес е имало разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и темата за президентската институцията и президента Радев е била част от този разговор, съобщи Бгнес. „И понеже има много спекулации в публичното пространство за това, че се бламират решенията на българския министър-председател и лидер на ГЕРБ, има някакви внушения за евентуален разкол в ПП ГЕРБ, мога да кажа, че днес от разговора, който проведохме и стигнахме до това общо заключение, ние ще изпълним това, което премиерът разпореди на членовете на Изпълнителната комисия. И смятам, че това е в интерес на държавата. Ние няма да си позволим да говорим за президентската институция“, заяви Цветанов. „ГЕРБ никога по никакъв повод не търси конфронтация. И това, което съм поел като ангажимент и към премира Борисов е: Колкото по-малко споменавам Радев, толкова по-добре. Защото винаги ще има подобни тълкувания, но винаги ще отстояваме принципната си позиция и ще изразяваме уважението си към президентската институция“, подчерта Цветанов… " – в. „Сега“.

„Има престрелки между отделни политици, които така и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и това да не им се иска. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод създалото се напрежение между институциите пред БНТ. „Част от тези политици все още не могат да изживеят комплекса, че са загубили лично и персонално тези избори, защото са отговаряли за тях в една предизборна кампания“, посочи тя. „Крайно време е да свикнат с тази мисъл, защото не е добре това, което става. Налива се все повече масло в тоталното недоверие, което българските граждани и общество имат към политическата система в страната“, заяви вицепрезидентът. „Не съм убедена, че има война на институциите в онзи смисъл, в който има истинска война на институциите. Вижте какво става в Испания, но България изобщо не е в тази ситуация“, обясни Илияна Йотова… " – в. „Стандарт“.

Напрежението между Валери Симеонов и медиите също е сред темите на всекидневниците.

„Валери Симеонов: Ще се отива на съд с медиите, започва войната на таралежите Ще се отива на съд за съжаление, няма как“ – така вицепремиерът Валери Симеонов отговори в студиото на „Просто Диков“ по Би Ай Ти на въпрос какво ще прави, след като 24-часовият му ултиматум към БНТ, БНР, Би Ти Ви и „Нова телевизия“ изтече, без медиите да му се извинят. Симеонов направи забележка, че използването на думата ултиматум в случая не било уместно, защото той просто човешки бил дал срок на медиите да му се извинят, след като „определено са сгазили закона“. Той продължи да твърди, че четирите медии не са отразили неговата позиция по скандала от петък, независимо че те показаха публикуваната в официалния му профил във „Фейсбук“ позиция, както и запис на негов коментар пред журналисти. „На мен ми е вменено престъпление от тия четири медии, тия четири медии брутално излъгаха за нещо, което не е истина“, заяви вицепремиерът. „Активни защитници на крехката журналистическа душевност извадиха едно несъществуващо събитие“, смята Валери Симеонов. Той добави, че не е отправял никаква заплаха към журналиста Виктор Николаев, а бил изказал мнение като с думите за „Викторгейт“ направил аналогия с доза ирония. Разказа, че след медийното отразяване на участието му в сутрешния блок на „Нова телевизия“ още в петък по обяд позвънил на водещия Виктор Николаев. „Смяхме се просто. След което кампанията се завъртя като снежна лавина“, каза той… „Откак е пламнал скандалът, един телефон не ми звънна един журналист, за да ме попита за мнение. Никой не допуска, че аз също имам човешки права, че аз също имам достойнство“, оплака се той. Според Симеонов в момента срещу него се води обща кампания и има координирана атака. „Нека големите телевизии, тези двете (Би Ти Ви и „Нова телевизия“ – бел. ред. ), да не си въобразяват, че всяка сутрин може да имат в сутрешния блок сервирана закуска пиле на грил. Някой път може да им се случи и таралеж. Така че почва войната на таралежите“, добави Валери Симеонов. " – в. „Дневник“.

„Томислав Дончев: Заплахите към журналисти обикновено не се отправят в ефир „Има натрупване на напрежение в дадената ситуация. Аз предлагам и колегата Тодоров и Симеонов, ако телевизията прецени, да ги извика в ефир, за да обяснят какво са имали предвид и който има да се извини, да се извини. Обикновено заплахите не се правят в ефир. Аз съм бил журналист и също съм бил заплашван, но „зад кулисите“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев скандала от последните дни, при който Антон Тодоров и Валери Симеонов отправиха намеци към водещия Виктор Николаев, че може да си загуби мястото, ако задава много въпроси. Поднесохме извинение и се разграничихме от думите на колегата Антон Тодоров, допълни Цветан Цветанов. Той лично разговарял с Тодоров, който бил категоричен, че не е вложил в думите си нищо от това, което излязло в медийното пространство. „Ние сме „за“ свободата на словото, но също много пъти сме били жертва на неверни неща, които са се писали за нас в медиите. На мен лично ми се е случвало това, но човекът, който беше засегнат в случая, дойде и ми се извини, затова не стигнахме до съда“, каза още Цветанов… " – в. „24 часа“.

„Ние заставаме зад свободата на словото“ На въпрос за ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов („Обединени патриоти“) към четири медии и за заплахите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста Виктор Николаев думата взе вицепремиерът Томислав Дончев и направи нестандартно предложение – двете страни да се изяснят в ефир. „Аз бих предложил и колегата Симеонов, и колегата Тодоров, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да ги извика в ефир, да имат възможност да обяснят, разяснят… Ако има нужда някой да се извинява – да се извини, ако има нужда някой да се обяснява – да обясни“, предложи вицепремиерът. Дончев посочи, че „ако някой ще заплашва, това не се прави в ефир“, като даде пример със собствения си опит като журналист. „Темата с правното на журналиста да говори не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висш стандарт“, каза Дончев, според когото имало натрупване на напрежение. Попитан дали вчерашният ултиматум на Валери Симеонов означава и официална позиция на правителството, доколкото беше разпространен от правителствената информационна служба на бланка на Министерския съвет, вицепремиерът посочи, че „ако мога да изразя позицията на Министерския съвет, той държи на свободата на словото и се противопоставя на опита някой да казва на медиите какво да говорят“. Цветан Цветанов припомни, че ГЕРБ се разграничи от думите на депутата си Антон Тодоров, като ги определи като лично мнение… Финансовият министър Владислав Горанов пък призова журналистите да си спомнят „кога същият журналист смени работата си след едно сутрешно интервю и по какъв повод я смени“. „Ние се извиняваме, ако правителството на ГЕРБ е заподозряно в опит за намеса в работата на медиите“, добави Горанов… " – в. „Дневник“.

Бюджетът на държавата и доходите на гражданите също са във фокуса на всекидневниците.

„Следващият бюджет ще бъде с по-малък дефицит от планирания. Това каза на пресконференция в централата на ГЕРБ министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“. „В следващия бюджет, който правителството ще предложи, има над 700 млн. лева повече разходи за персонал и то във всички сектори, разясни той. – Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дават, доходите растат с двуцифрени темпове. Обещали сме на Северна България магистрала „Хемус“ и до пролетта на 2018 година тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен – Ловеч“, посочи министърът. „В последните месеци политическият дебат се превърна в обида за българските граждани“, посочи той. „Приходите в бюджета са в резултат на цялостното доверие на обществото към управлението и това, което се случва в държавата“, заяви финансовият министър. „Ако колегите от БСП искат да участват в дебати за бъдещето на държавата, сме готови да ги слушаме“, коментира Владислав Горанов. „На нас не са ни интересни тези дебати, в които се опитват да ни вкарват“, каза още той. " – в. „Стандарт“.

„700 млн. лв. допълнителни разходи за увеличение на заплатите залага правителството в бюджета за 2018 г. Всички заплати в бюджетната сфера – учителски, полицейски и пр. , ще бъдат увеличени средно с 10%. Тези планове на кабинета за следващата година бяха обявени от финансовия министър Владислав Горанов на извънредна пресконференция в неделя. Тя бе свикана в централата на ГЕРБ и освен министъра на финансите участваха зам.-шефът на партията и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Томислав Дончев. В секторите, финансирани от държавата, се предлага средно увеличение на заплатите с 10%, съобщи министър Горанов. Заради това правителството залага увеличение на разходите за персонал със 700 млн. лв. в бюджета за 2018 г. „В тези средства се включват учителските заплати, чието увеличение е факт и ще продължи и през следващата година. Има планирано увеличение и на заплатите на полицаите“, категоричен бе Горанов. Финансовият министър обаче не се ангажира какво ще е увеличението на полицейските заплати, тъй като все още вървят преговорите между синдикатите и вътрешното министерство. „Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да съм говорител на министър Валентин Радев“, каза Горанов. Той допълни, че проектът на бюджет за 2018 г. ще бъде внесен в Националния съвет за тристранно сътрудничество във втората половина на октомври. Следващата седмица ще се водят разговори с всички министри, на които ще се обсъдят предложенията в бюджет 2018 г. за съответния сектор, обясни още финансовият министър. „Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати дава добри резултати“, каза още финансовият министър. Следващата година бюджетът ще е с по-малък дефицит от първоначално предвидения, допълни още той. „Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дава, доходите растат с двуцифрени темпове. До пролетта магистрала „Хемус“ да бъде завършена като проект до разклона Плевен-Ловеч“, обеща още той. Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, за да се противопоставят на успешните политики. Те са такива, защото обществото ги оценява чрез потреблението и доходите, които растат“, коментира Горанов. По думите му въпреки всички обвинения в последните две управления на кабинета „Борисов“ държавата се развива добре… " – в. „24 часа“.

„Най-бързо заплатите растат в Плевен и Бургас Разликата в заплащането между столицата и страната се задълбочава Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните заплати за последната година. Тези три области заедно със Софийска област изпреварват столицата с над 10% увеличение на средното заплащане за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 г. Въпреки това разликата между заплащането между София и страната се задълбочава. Столичани получават с 36% по-висока средна заплата от хората в страната. В същото време огромната част от работещите у нас – 76% – са заети в сектори като търговия и др. , в които средната заплата е по-ниска от тази за страната. Това показват данните на националната статистика, обобщени от социалното министерство. Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лв. и вече е 1040 лв. Това е с 10% номинално повече спрямо същите месеци на миналата година, но реалното увеличение е 7.5% заради инфлацията. Наетите пък намаляват с около 0.6%. Само две обаче са областите със средна заплата над 1000 лв. – към София вече се присъединява и Стара Загора с 1012 лв. средно заплащане и ръст от почти 8% за една година. В дъното на класацията е Видин, където средната заплата е 669 лв. и това е едва 64% от средната за страната. Областта е на последното място и по нарастване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 г. тук заплатите са се увеличили минимално – средно с 1.5%, сочат данните на НСИ. Това е почти осем пъти по-нисък ръст от този в Плевен например. Други области с най-ниски средни заплати са Благоевград – 706 лв. , Кюстендил – 722 лв. , Силистра – 727 лв. , Хасково – 734 лв. , и Смолян – 758 лв. Там средните заплати са между 60 и 70% от тази за страната. В 13 области отчетените заплати са между 70 и 80% от средната. Само в четири области те са между 90 и 100% от средната. С най-голям ръст за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас средното възнаграждение остава сравнително ниско – 836 лв. , което най-вероятно се дължи на заетите в туризма. Габрово пък стига заплата от 897 лв. средно. На другия полюс освен Видин са Хасково, където заплатите са се увеличили с 3.7% за една година, и Добрич – с 4%. Най-високи средни заплати получават заетите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ – 2306 лв. След тях са работещите във финансовата сфера средно с 1815 лв. Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна енергия със средна заплата от 1769 лв. Общо осем са икономическите дейности със средна заплата над средната за страната. 11 са секторите с по-ниски средни възнаграждения, но в тях са заети 76% от всички работещи. " – в. „Сега“.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  На
  Наско
  6 0
  10:19, 9 окт 2017
  София живее на гърба на цяла България, изсмуква каквото и колкото може!
 • 2
  23
  234865
  2 0
  13:17, 9 окт 2017
  Вицето Илияна Йотова да бъде по-скромна в изявленията си за шуробажанащината, защото всички помним как назначи сестра си за началник на Здравната каса. От това по-ярък пример има, но хайде да не обиждаме президента за очевадния конфликт на интереси в неговото семейство.

Още новини

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини