Старостта започва на 27

Старостта започва на 27-годишна възраст, когато силата на ума започва да отслабва, съобщиха учените от Университета във Вирджиния.

Те установили, че умствените способности на хората достигат своя връх на 22-годишна възраст и пет години по-късно започват да се влошават.

Проф. Тимъти Салтхаус съобщи, че резултатите са красноречиви: терапиите, които имат за задача да предотвратят или променят свързаните с възрастта условия, може би трябва да започнат по-рано, много преди хората да достигнат пенсионна възраст.

"Резултатите се приближават до заключение, че някои аспекти на свързаното с възрастта намаляване на умствените способности започва при здрави, образовани хора, когато те са на възраст от 20 до 30 г.", допълва той.

Изследването на 2000 мъже и жени продължило повече от седем години.

Анкетираните – между 18 и 60 г., били помолени да разрешат визуални загадки, да си припомнят думи и подробности на определени истории и да забележат структурите на букви и символи.

Подобни тестове често се използват за диагностициране на ментални проблеми, включително на деменция.

Учените установили, че при девет от всеки 12 теста средната възраст, на която се постига най-добро представяне, е 22 г.

Най-ранната възраст, на която представянето е значително по-лошо, започнало при 27-годишните.

При другите тестове по-лоши резултати дали 42-годишните.

Изследването обаче установило, че способностите, свързани с натрупването на знания, като резултати на тестове за лексикална или обща информация, започват да намаляват едва след 60-годишна възраст.

Числото 27 е натоварено с негативни възприятия, тъй като това е възрастта, на която са починали редица известни музиканти като Джими Хендрикс, Джим Морисън, Брайън Джоунс, Джанис Джоплин и Кърт Кобейн.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини