Меркел за четвърти път канцлер на Германия, прави коалиция „Ямайка“

Десницата в Германия печели за четвърти пореден път изборите за федерален парламент в Германия и нейният лидер Ангела Меркел ще бъде за четвърти път канцлер на страната. Така най-влиятелната жена политик в света се нарежда до Хелмут Кол и Конрад Аденауер, които единствени в историята на страната са постигали подобен успех.

Прогнозите от екзит пол проучвания на социолозите дават на консервативния съюз ХДС/ХСС 32.5-33.5% от гласовете; социалистите са с 20-21%, а трета сила ще бъде националистическата „Алтернатива за Германия“ (AfD) с 13-13.5%. По-точни официални резултати се очакват в понеделник или вторник.

Това означава, че Меркел е изгубила цели 8 пункта от подкрепата спрямо предишния вот от 2013г. Баварският Християн-социален съюз търпи още по-сериозно отстъпление от почти 11 пункта.

Силният резултат на AfD е другата голяма новина от изборите, защото те ще са трета парламентарна сила, а това им гарантира места в ключови парламентарни комисии. Никоя голяма партия не иска да е в коалиция с тях.

Третата новина на изборната вечер е категоричното завръщане на либералните „Свободни демократи“, които на предишните избори отпадната от Бундестага за пръв път от много години.

Сглобяването на коалиция ХДС/ХСС-„Свободни демократи“-Зелени, наричана още „Ямайка“ (заради цветовете на трите партии, които присъстват в знамето на карибската държава) ще е трудно, но пък участието в управлението на най-голямата европейска икономика е достатъчен мотив да се работи за нея, коментира „Ройтерс“.

Прогнозните резултати от 33%, 10.6% и 8.9% са достатъчни за работещо мнозинство в Бундестага. Подобна коалиция не е изпробвана на федерално равнище, но вече е правена в провинция Саарланд през 2010г. и оцеля само малко повече от 2 години. Тази година през май направиха нов опит в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    14
    14/88
    3 0
    09:27, 25 сеп 2017
    Чичо Ади беше прав..
  • 2
    Ne
    Nemesis
    0 -2
    11:17, 25 сеп 2017
    @14/88

    "Чичо Ади беше прав.. "

    По какъв начин ? Да изпрати милиони хора на смърт ???
    • 14
      14/88
      2 0
      11:26, 25 сеп 2017
      А Меркел какво прави, затрива цяла една раса.
Последни новини