15 °C

85 години Борисовградска комуна

През тази година се навършват 85 години от Борисовградската комуна.

След тежкото Чирпанско земетресение през 1928 и развихрилата се в световна икономическа криза през 1929 година в Борисовградско политическият живот започва да се подчинява на социалните партии.

В този период Българската комунистическа партия е забранена и действа чрез легалните си структури – Българска работническа партия и Работнически младежки съюз.

Обедняването на работниците и липсата на постоянна работа и доходи засилват синдикалното движение и влиянието на БРП. През 1930 година Работническата партия увеличава масата си 4 пъти. През 1931 година избухват стачки в тютюневите складове на един от най-крупните местни предприемачи – Янко Гатев. Над 200 работници отказват да работят при установените правила. Изграден е стачен комитет само от жени: Олга Божанова, Мария Тултукова, Иванка Делчева, Тинка Бояджиева.

Стачката постига отстъпки от собственика, но през януари 1932 двете тютюневи фабрики затварят и над 500 работници остават без работа. Това още повече повлиява на политическата обстановка в Борисовградско. През февруари се провеждат избори за общински съветници. Местната организация на БРП печели 5 от 11-те места в общинския съвет. Останалите съветници, от другите партии, не се явяват и провалят заседанието за избор на кмет и помощник-кмет (какъвто е бил редът според тогавашния закон). Така фактически изборите се провалят и се насрочват нови избори за 22 май. Въпреки всички положени усилия от нелевите партии, отново най-много представители в новия общински съвет има БРП, но този път са 4.

На провелото се заседание за кмет е избран Милко Делчев – секретар на местната нелегална БКП. За помощник-кмет е избран неговият съратник Костадин Вантов. Още на първото заседание кметът успява да наложи избора на комунисти и съмишленици на най-отговорните постове в различните помощни комисии.

Така Борисовград става комуна, което не е изолирано явление в България през този период. Караджалово също се управлява от комунисти.

Борисовградската комуна успява да осъществи редица социални мерки: въвежда безплатни прегледи и лекарства за бедните; освобождава от данъци земеделските стопани с под 20 дка ниви; въвежда безплатен труд на мъжете между 20 и 40 години за благоустрояване на града; решава да се закупят съоръжения за противопожарна охрана. Общинското управление обръща внимание и на хигиенизирането на средата.

На 5 октомври Общинският съвет обсъжда предложението на кмета Милко Делчев за въвеждане на прогресивно подоходен данък. Подкрепят го само четиримата членове на БРП. Поради бламирането на това важно решение още по времето на заседанието кметът и заместник-кметът си подават оставките и Борисовградската комуна прекратява своето съществуване. Така, преди 85 години, тя просъществува само 105 дни от 23 юни до 5 октомври 1932 г.

По разказа на Никола Сталев в "Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ан
  Ангу завинаги
  7 -2
  17:52, 4 сеп 2017
  А при, Ангу комуната съществува вече повече от 15 години .И така до края на света...
 • 2
  Аб
  АБВ
  4 0
  22:21, 4 сеп 2017
  Разбрахме за Борисовградската комуна от изплагиатствания откъс само се питаме кой е този първомаец на снимката?
 • 3
  Дъ
  дървена тояга
  4 0
  08:37, 7 сеп 2017
  Че те и комунягите можели да си хвърлят шапките ! Само Папаз ефенди - "Слънцето на Ориента", "Вятъра от Босфора", "Заревото на Изтока", "Дървената пейка от Чорлу" зорлен се натиска на кьорсофрата на Борисовградската комуна.

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини