20 °C

85 години Борисовградска комуна

През тази година се навършват 85 години от Борисовградската комуна.

След тежкото Чирпанско земетресение през 1928 и развихрилата се в световна икономическа криза през 1929 година в Борисовградско политическият живот започва да се подчинява на социалните партии.

В този период Българската комунистическа партия е забранена и действа чрез легалните си структури – Българска работническа партия и Работнически младежки съюз.

Обедняването на работниците и липсата на постоянна работа и доходи засилват синдикалното движение и влиянието на БРП. През 1930 година Работническата партия увеличава масата си 4 пъти. През 1931 година избухват стачки в тютюневите складове на един от най-крупните местни предприемачи – Янко Гатев. Над 200 работници отказват да работят при установените правила. Изграден е стачен комитет само от жени: Олга Божанова, Мария Тултукова, Иванка Делчева, Тинка Бояджиева.

Стачката постига отстъпки от собственика, но през януари 1932 двете тютюневи фабрики затварят и над 500 работници остават без работа. Това още повече повлиява на политическата обстановка в Борисовградско. През февруари се провеждат избори за общински съветници. Местната организация на БРП печели 5 от 11-те места в общинския съвет. Останалите съветници, от другите партии, не се явяват и провалят заседанието за избор на кмет и помощник-кмет (какъвто е било според тогавашния закон). Така фактически изборите се провалят и се насрочват нови избори за 22 май. Въпреки всички положени усилия от нелевите партии, отново най-много представители в новия общински съвет има БРП, но този път са 4.

На провелото се заседание за кмет е избран Милко Делчев – секретар на местната нелегална БКП. За помощник-кмет е избран неговият съратник Костадин Вантов. Още на първото заседание кметът успява да наложи избора на комунисти и съмишленици на най-отговорните постове в различните помощни комисии.

Така Борисовград става комуна, което не е изолирано явление в България през този период. Караджалово също се управлява от комунисти.

Борисовградската комуна успява да осъществи редица социални мерки: въвежда безплатни прегледи и лекарства за бедните; освобождава от данъци земеделските стопани с под 20 дка ниви; въвежда безплатен труд на мъжете между 20 и 40 години за благоустрояване на града; решава да се закупят съоръжения за противопожарна охрана. Общинското управление обръща внимание и на хигиенизирането на средата.

На 5 октомври Общинският съвет обсъжда предложението на кмета Милко Делчев за въвеждане на прогресивно подоходен данък. Подкрепят го само четиримата членове на БРП. Поради бламирането на това важно решение още по времето на заседанието кметът и заместник-кметът си подават оставките и Борисовградската комуна прекратява своето съществуване. Така, преди 85 години, тя просъществува само 105 дни от 23 юни до 5 октомври 1932 г.

По разказа на Никола Сталев в "Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ан
  Ангу завинаги
  7 -2
  17:52, 4 сеп 2017
  А при, Ангу комуната съществува вече повече от 15 години .И така до края на света...
 • 2
  Аб
  АБВ
  4 0
  22:21, 4 сеп 2017
  Разбрахме за Борисовградската комуна от изплагиатствания откъс само се питаме кой е този първомаец на снимката?
 • 3
  Дъ
  дървена тояга
  4 0
  08:37, 7 сеп 2017
  Че те и комунягите можели да си хвърлят шапките ! Само Папаз ефенди - "Слънцето на Ориента", "Вятъра от Босфора", "Заревото на Изтока", "Дървената пейка от Чорлу" зорлен се натиска на кьорсофрата на Борисовградската комуна.

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини