Вселената на точки (видео)

    Вселената на Яйои Кусама е на точки. Животът на авангардната японска художничка и писател също е друга вселена, от която ни е дадено да видим безкрая от пъстри точки.

    През последните години нейните инсталации, в които попадаш буквално в паралелни светове, шестват по света. В момента 88 години, Кусама вижда точките през целия си живот. Някога, преди да замине за Ню Йорк преди 60 години, тя гледала покривката на червени точки. Изведнъж видяла как всичко се покрива с червени точки - таванът, первазът на прозореца, стените на стаята и собственото ѝ тяло. Тогава поискала да се превърне в нищо. Живописта била единственото спасение.

    В Ню Йорк авангардистите оценили високо необикновените ѝ творби. Но и до днес тя не може да бъде причислена към никое художествено течение. Познава се и прави общи изложби Анди Уорхол, Клаус Олденбург и Джордж Сейгъл, които попадат под влиянието на идеите ѝ. Смятана е за предшественик на поп арт, минимализма и феминизма в изкуството. Но през 1973 год. се завръща в Япония и до ден днешен е в токийска психиатрична клиника. Ателието ѝ е в съседство - изкуството е все така нейното основно лечение.

    Светът забравя за нея за две десетилетия, но през 1993 год, това се променя - тя представя Япония на Венецианското биенале. А нейните безкрайни пространсва привличат и до днешен хилядите посетители на най-големите галерии по света. В нейна чест има фестивали и в Япония, а ранните ѝ произведения струват милиони.

    Някога Кусама правела безгрижни и споделени с тълпата перформънси. В един от тях е на Бруклинския мост - "децата цветя" срещу войната във Виетнам, тя изрисува голото си тяло. На точки. Точките продължават да са навсякъде в живота ѝ, чрез тях зрителят може да почувства какво е "да се загубиш в потока на вечността".

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини