САЩ налагат санкции на президента на Венецуела

САЩ наложиха вчера финансови санкции на венецуелския президент Николас Мадуро, ден след оспорваните в страна и по света избори за Учредително събрание.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Американското финансово министерство включи Мадуро в списък с лица, подложени на санкции за подкопаване на демокрацията във Венецуела.

"Нелегитимните избори в неделя потвърждават, че Мадуро е диктатор, който не зачита волята на венецуелския народ", каза финансовият министър Стивън Мнучин. Той добави:

"С налагането на санкции на Мадуро САЩ ясно показват своята позиция към политиките на неговия режим и подкрепата си за народа на Венецуела, който се стреми да върне своята страна към пълна и процъфтяваща демокрация".

Санкциите включват замразяване на всякакви авоари на Мадуро под американска юрисдикция и забрана американски физически и юридически лица да влизат в делови отношения с него.

Мнучин каза, че САЩ може да наложат санкции и на всеки, който участва в Учредителното събрание във Венецуела.

Вашингтон не въвежда санкции против нефтения сектор на Венецуела, но подобни мерки се обмислят, посочиха ненаименувани източници, включително от Конгреса на САЩ.

Мадуро се присмя на санкциите

Венецуелският президент Николас Мадуро се присмя на санкциите, предаде по-късно БТА.

Той заяви, че няма намерение да се откаже от плановете си за пренаписване на конституцията и за преследване на враговете - от независимите венецуелски новинарски канали до въоръжените мъже.

Последните според него са били пратени от съседна Колумбия, за да разстроят гласуването като част от международен заговор, ръководен от "императора Доналд Тръмп".

"Те не ме плашат. Заплахите и санкциите на империята не ме плашат дори за миг - заяви Мадуро по националната телевизия. - Не приемам заповеди от империята, нито сега, нито когато и да било . . . Налагай още санкции, Доналд Тръмп".

"Аз съм против северноамериканския империализъм, против колониализма, расизма. Аз съм против Ку Клукс Клан, който управлява Белия дом", каза венецуелският президент.

"Санкциите са за това, че призовах хората да гласуват свободно за избиране на Учредително събрание - каза Мадуро. - Горд съм от тези санкции, г-н император Доналд Тръмп".

По думите му американският президент прави най-голямата грешка в живота си, като се занимава с Венецуела.

Мадуро се присмя на Тръмп и за това, че е спечелил президентските избори в САЩ миналата година чрез избирателната колегия, след като е загубил народния вот:

"В САЩ е възможно да станеш президент с 3 милиона гласа по-малко от своя съперник. Каква страхотна демокрация!", заяви Мадуро.

Вашингтон: Той е диктатор

По-рано Белият дом заяви, че Мадуро на практика вече е диктатор, след като си е "присвоил абсолютна власт".

"Мадуро е не просто лош лидер. Той вече е диктатор", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър.

"Действията напоследък, чиято кулминация беше присвояването на абсолютна власт чрез фалшивите избори за Учредително събрание, представляват много сериозен удар за демокрацията в нашето полукълбо", заяви Макмастър.

Ново изостряне на кризата се очертава с това, че ще заседават успоредно избраното в неделя Учредително събрание и парламентът, в който мнозинство има опозицията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини