5 грешки, които най-често допускаме, когато сме онлайн

Интернет днес заема голяма част от времето ни и обхваща всички сфери на човешкия живот. Ето защо проблемите на сигурността в интернет и кибер престъпленията са толкова актуални теми в наши дни.

Важно е всички да разбираме, че гарантирането на сигурността ни в интернет е най-вече наша отговорност и чак тогава на технологичните компании, чиито услуги и продукти ползваме. Ето защо решихме да ви предложим информацията на CNet за петте грешки, които най-често допускаме когато сме онлайн.

1. Използваме лесна за запомняне парола и за повече от един акаунт 

Често пъти уж улесняваме живота си, а си навличаме проблеми, с които после се борим дълго време. Така например избираме къса и лесна за запомняне парола, която освен това ползваме за всичките си онлайн акаунти. А последствията от това може да са наистина пагубни, защото когато някой разбие един наш акаунт, после може да влезе във всичките ни.

Запомнете, че трябва да използвате различни пароли за различните ви онлайн акаунти и да ги сменяте често. Когато си избирате парола, опитайте се да включите в нея максимално много символи, знаци и букви (главни и малки). Не търсете никаква логична връзка с името на ваш домашен любимец, любима марка кола или друго, и разбира се, никога не давайте паролите си на когото и да било!

2. Не използваме мениджър за пароли

Програмите за управление на пароли съхраняват всичките ваши пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола. Така трябва да помните само една единствена парола. Има много подобни услуги, от които да избирате – LastPass, Dashlane, KeePass и др.

3. Не използваме двуфакторна автентификация

Използването на двуфакторна автентикация добавя допълнителен слой защита и за това тази възможност не трябва да се пренебрегва, а да се възползвате от нея навсякъде където се предлага. Когато влезете в уеб сайт, който предлага двуфакторна автентикация, ще трябва да въведете допълнителна парола или PIN, които се изпращат на мобилното ви устройство. Тъй като трябва да имате тези две пароли, за да влезете в профила си, всеки, който се опитва да хакне акаунта ви ще си има доста главоболия.

4. Не внимаваме когато използвате обществени Wi Fi мрежи 

Има много неща, за които да внимавате когато използвате обществени Wi Fi мрежи, за това най-добре е да прибягвате до тях само в много наложителен случай и то не за банкиране или други процеси изискващи въвеждането на лични данни.

5. Не актуализираме редовно операционната си система

Всеки месец компаниите Microsoft, Apple и Google актуализират софтуера си, а това се налага за да се ‘закърпват‘ откритите дупки в сигурността. Ето защо е толкова наложително редовно да ъпгрейдваме операционната система не само на компютъра си, но и на всичките си мобилни устройства.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини