Нов мост между Първомай и Градина - догодина, за Поройна - още тази

Изображение 1 от 2

    През 2018 година трябва да бъде построен нов мост над река Марица. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на поставения от народните представители Манол Генов и Георги Търновалийски въпрос относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение - мост над р. Марица, по републикански път ІІІ-667 Плодовитово - Първомай – Асеновград по време на петъчния парламентарен контрол.

    Предвид състоянието на съществуващото съоръжение и значимостта на направлението за пътуващите в района и за местния бизнес е взето решение за изграждане на ново съоръжение. Изцяло ново, а не рехабилитация на съществуващото, успоредно на съществуващото с път на вариант – каза министърът - За обекта има проектна готовност.

    По думите му в момента вървят процедури за съгласуване с различни държавни дружества и администрации, необходимо е да се извърши отчуждаване на територии от земеделски и горски фонд, които са в землището на село Градина, а обектът ще бъде заложен в програмата „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2018 година. В проектобюджет 2018 също ще бъдат заложени средства за изграждането на нов мост. За да се спести време успоредно с това може да започнат процедурите и по избор на изпълнител и на надзора. До изграждането на новото съоръжение, съобразно с бюджета АПИ трябва да се грижи за безопасността на движение по моста.

    По експертна оценка индикативната стойност на строително-монтажните работи е около 5 млн. лв.

    Народният представител Георги Търновалийски изрази неудовлетвореност от този отговор. Според него не става ясно до изграждането на новото съоръжение предвижда ли се ремонт, който да позволява придвижването на МПС поне до 12 тона по съществуващия мост.

    В дупликата си министър Нанков избегна конкретния въпрос и отново подчерта, че не става въпрос за ремонт на съществуващия мост, а за изграждане на нов.

    Мостът над река Марица е част от републикански път Плодовитово - Първомай- Асеновград, построен през 1930 г. За последно е ремонтиран през 2015 година, когато е ремонтирана пътната плоча. Тогава е ремонтирана настилката на стойност 41000 лв. Към момента, в следствие на интензивния трафик, нейното състояние е отново влошено и се наблюдават пропадания. През 2016/17 средствата за поддържане позволоиха само изкърпвания на компрометирани места по настилката на стойност под 1000 лв. Съществуващото съоръжение няма необходимата "носомоносимост"(според министъра) и това наложи през април т.г. да се въведе ограничение за движение над 5 т.

    По повод на въпроса относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение мост на третокласен път ІІІ-667 Първомай - Поройна – Асеновград, министър Нанков каза, че процедурите са проведени, има избран изпълнител и надзор, договорите с тях са подписани и средствата са осигурени. Предвижда се мостът над река Чинар дере да бъде завършен о края на тази календарна година.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Гр
      градинец
      2 -2
      11:28, 25 юли 2017
      Ша бъде,ша бъде! От демукрацията насам се големи работи са праят ,ама ний се си вървим по стария мост от преди век!
    • 2
      Це
      Цецо
      8 -2
      13:04, 25 юли 2017
      Моста над р.Мечка на Цариградско шосе е много по-важен и по-натоварен от Поройненския
    • 3
      Ка
      Какви 5 тона?
      9 0
      14:10, 25 юли 2017
      При строежа на пътния възел на автомагистрала Тракия до Плодовитово по моста на Марица постоянно преминаваха тежкотоварни автомобили натоварени с по 25-30 тона инертни материали.
      Някой изглежда си беше затворил очите.
    • 4
      Пи
      Питагор
      4 -3
      14:10, 25 юли 2017
      Тедо ма би ли обяснила на проЗтите читатели на твоите умопомрачително безсмислени статии какво означава термина носомоспосимост. Ей тва ми обясни, и повиче ни мой ми приказвай. То бива, бива, ама твоето на нищо не прилича. Хората правят грешки на езика, на главата, на ръцете ама ти цялата си грешна ма, кът фиш от тотото направо си, измисляш думи дето никой освен тебе не мой да ги разбере.
      • Пъ
        Първомай
        1 -3
        14:23, 25 юли 2017
        Ако съм допуснала грешка, тя е че са пропуснатите кавички, защото думата е също толкова неразбираема за мен, колкото и за всеки, който е слушал изложението на министъра. Или е термин, който не можах да намеря никъде.
      • Пи
        питагор
        4 -3
        16:09, 25 юли 2017
        Ама тедо министъра ако каже че съоръжението няма необходимата дрисня и това ли ще напишеш. Тедооо тва че некой тъпак е станал министър не означава че трябва да му пишеш глупавите изказвания в сайта пъвумай.нет а кавичките май си ги сложила скоро така ми се чини и уточнението в скобите но ти си знаеш
    Последни новини