Европол разби престъпна група за измама с конско месо

Европейска полицейска служба (Европол) съобщи, че е арестувала 66 души за търговия с конско месо, което не е подходящо за консумация от хора.

Иззета е също така собственост, банкови сметки, луксозни автомобили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мерките са предприети след разследване на скандала с храни, шокирал европейските потребители. 

Тестове, направени в Ирландия през 2013 година, установиха, че месото в някои продукти с етикет, обозначаващ говеждо, всъщност са съдържали изцяло конско месо. 

Испанската полиция започна разследване на група, занимаваща се с клане на испански и португалски коне, които обаче са били прекалено стари или в лошо състояние, за да бъдат консумирани от хора. 

Групата е подправяла документите на месото и го е пращала в Белгия, която е голям износител на конско месо в Европейския съюз. 

Европол уточни, че 65 души са били арестувани в Испания, а главният заподозрян, холандски гражданин, бе арестуван в Белгия. 

В Испания 65 души бяха арестувани и обвинени в жестоко отношение към животните, подправяне на документи, възпрепятстване на правосъдието, престъпления срещу общественото здраве, пране на пари и участие в престъпна организация, се посочва в съобщение на Европол. 

Разследване на ЕС разкри, че под 5 процента от изследваните говежди продукти са дали положителни проби за конска ДНК.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини