Хакери проникнали в енергийната система на Ирландия

Хакери, ползващи се с предполагаемата поддръжка на руските власти, са подложили на атака енергийната система на Ирландия.

По информация на Times хакерите са успели да получат контрол на енергийната система както на независима Ирландия, така и във Великобритания.

Непосредствената цел обаче на атаката е бил енергийният сектор на Ирландия. Изданията посочва, позовавайки се на аналитик, пожелал анонимност, еч хакерите са се опитал да получат достъп до тези системи, които да им позволят напълно да изключат цялата и част от енергийната система на Северна Ирландия.

Миналия месец група хакери изпратиха заразено с вирус съобщение до главния инженер на ирландското управление на енергийните доставки. Групата хакери беше разпозната като свързана с ГРУ - Главно разузнавателно управление на Руската федерация.

Последната кибератака не е довела до пробив в работата на енергийната система, но се предполага, че хакерите да успели да извлекат конфиденциална информация, включително и пароли.

Националният център по кибербезопасност на Ирлания вече потвърди атаката и увери, че разследва случая.

 Според експерти Ирландия е станала "изпитателен полигон за война в киберпространството и потенциално една от няколкото страни в Европа, които Русия има за цел да дестабилизира".

Изданието напомня, че Ирландия е важна база за много технологични гиганти от ДАЩ, включително Facebook и Apple.

От Москва неведнъж до този момент са отхвърляли всякакви обвинения за връзки с хакери и злоумишлени кибератаки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини