Продадоха за 1 долар в. ”Чикаго сън-таймс”

"Чикаго сън-таймс", най-старият отпечатван без прекъсване ежедневник в големия град, бе продаден на група инвеститори, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Вестникът е основан през 1844 г. и е печелил осем пъти престижната награда "Пулицър".

От редакциятга съобщиха, че той е бил закупен от група инвеститори, ръководена от бившия общински съветник и настоящ генерален директор на вестника Едуин Айзендрат и група синдикати.

Вестникът не даде подробности за сделката, но според конкурента му в. "Чикаго трибюн" продажбата е за символичния един долар.

Същият "Чикаго трибюн" по-рано тази година искаше да купи "Чикаго сън-таймс", но не му позволи министерството на правосъдието, което се опасяваше от възникване на местен информационен монопол.

Тежки времена за печата

Дори и цената да е била един долар, инвеститорите е трябвало да платят 11,2 милиона долара, за да продължи работата на вестника, съобщи самият "Чикаго сън-таймс".

Сключената сделка подчертава несигурността в американската преса през последните две десетилетия. (Бел. ред. - това е практически световно явление, единици са големите вестници, които не изпитват затруднения).

През 2011 година "Чикаго сън-таймс" бе купен за 20 милиона долара.

Собствениците заключиха, че "е по-добре да вземат един долар, отколкото да затворят вестника, което щеше да струва осем милиона", коментира Джеймс Уорън от института "Пойнтър".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини