Под 5% от държавните болници са на печалба

Точно 3 от общо 62-те държавни болници са на печалба, сочи анализ на здравното министерство, цитиран от депутата от ДПС Нигяр Джафер. Това са областната болница в Монтана, "Св. Иван Рилски" в София и университетската болница в Плевен. На дъното пък са редица областни болници - в Благоевград, Сливен, Хасково, Габрово и др., както и "Св. Анна" в столицата.

Здравният министър Николай Петров дори даде пример, че директори на държавни болници са купували лекарства над пределно допустимите цени, за което и ще бъдат наказани. Става дума за ощетяване на съответните болници със суми между 50 000 и 700 000 лв., поясни министърът, но не даде примери. От министерството обаче смятат да наложат единни правила за формиране на заплати и купуване на лекарства и консумативи, които да са по примера на частните болници и малкото печеливши държавни, включително ще се изисква да се спазват цените, на които те купуват. 

Възможно е още от следващата седмица да тръгне и електронният търг за лекарства, при който централизирано в МЗ ще се договарят най-ниските оферти за всяко едно лекарство, а след това болниците ще имат право да сключват договори само с някой от 5-те доставчика, предложили най-ниски цени, пише в. "Сега".

Начинът, по който се държат с пациентите работещите в здравния сектор, също е фактор за агресията срещу медици, каза Петров. Той даде за пример "недостатъчното и несправедливо" заплащане за сестрите, които са и "смачкани от работа и ругани и от началници, и от пациенти" и първичната реакция е да си го изкарат на пациентите, което води и до агресия от близките на болни.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини