Жегата взе жертви. Преглед на печата

Горещините и последиците от тях са водеща тема за неделните вестници.

"Броят на хората с топлинни удари и прегрявания ще расте поне до неделя, отсече главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Фокус". Колегите от Спешните центрове могат да дадат по-точна информация, но не, няма как да спадат. Броят на хората, които търсят помощ по повод на такива топлинни прегрявания и топлинни удари очевидно ще расте, поне до неделя. Дано тази прогноза за времето наистина се сбъдне и отидем към нормализация", обясни д-р Кунчев. По думите му хората знаят опасностите и какво трябва да се прави, но невинаги знанието се претворява в практика. Има и такива, при които няма как, поради служебни задължения, лични ангажименти, се налага да излизат. За тях важат тези правила, които вече посочих", каза още д-р Ангел Кунчев..." - в. "Стандарт".

"В цялата страна има колабирали от жегата, най-високата температура е измерена в Русе. В средата на деня, за който е в сила червен код за горещини в по-голямата част от страната, най-висока температура и рекордна за града е отчетена в Русе. Термометрите на русенската хидрометеорологична станция показват 43.3 градуса по Целзий на сянка в 15 ч., което е рекорд за тази дата, надминавайки отчетените през 1963 г. 37.2 градуса... До 15 ч. Метеорологичната служба на БАН, цитирана от Агенция "Фокус", регистрира екстремни температури също и в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. В Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом са измерени 39 градуса, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37.4 градуса..." - в. "Дневник".

"В Плевен е поcтигнат темпеpатypен pеĸоpд за този ден за пеpиод от над 115 години наcам. Това cъобщи cиноптикът Николай Ятанcки от плевенcкия филиал на Националния инcтитyт пe метeоpология и xидpология /НИМХ/ пpи БАН, цитиpан от БТА. Измеpени cа 40 гpадycа темпеpатypа на въздyxа на cянкa към 15.00 чаcа, ĸоето е по-виcокa темпеpатypа c 3 гpадycа, в cpавнение c мaкcималната, която е била измеpена за този ден пpез 1963 година..." - в. "24 часа".

"5 жертви на жегата за по-малко от ден В рамките на по-малко от три часа жегата в столицата е отнела 5 човешки живота. Сред починалите е 75-годишен мъж, който решил да тича в парка. Той е починал на място, съобщи бТВ. Към 12.20 часа 178 души са колабирали заради високите температури навън. В спешна помощ са получени общо 179 повиквания заради хора, чието здравословно състояние се е влошило заради горещините... От Спешна помощ напомнят, че в толкова горещо време трябва да се пие много вода, да се избягват алкохола и тежките храни." - в. "Сега".

Обявена е изключителна опасност от пожари в голяма част от страната. В Благоевград взимат превантивни мерки. За наблюдение на евентуално възникнали пожари ще се използва и дрон. С 9 кули за видеонаблюдение Югозападното държавно предприятие ще се бори с горските пожари тази година. Кулите са разположени на най-високите точки в най-пожароопасните точки в горите в Югозападна България. На тях са разположени камери, които показват какво се случва в радиус от 10 километра. Освен картина, те дават информация и за температурата на почвата там, където посочи операторът от центъра за контрол.

"Когато имаме вторично или малко запалване, когато температурата е между 45 и 70 градуса, това квадратче става оранжево, а когато е темп над 70 градуса става червено, което означава че имаме реално запалване.", обясни пред БНТ експертът по пожарна безопасност в ЮЗДП Румен Гаврилов. Кулите и видеонаблюдението обхващат 65% от горите и гарантират мигновена реакция на горските служители при бедствие. Разбрали бързо за пожарите, те стигат за около 30 минути до засегнатата точка. В горите в момента се извършват горско-стопански мероприятия за предотвратяване на горските пожари. "Това са обозначителни табели, това са ивици, прегради, всичко това, което е свързанo с проекта за опазване на горите от пожари.", обясни Румен Гаврилов. От службата за Пожарна безопасност съветват при пожар в гората никога да не се предприема самостоятелно гасене, а веднага да се потърси помощ. Пожарът в гората може да възникне и без човешка намеса. Обикновено това се случва при буря, придружена с мълнии. Стъкло също може да предизвика огън, защото при силно слънце то превръща слънчевите лъчи в огън. Такива случаи обаче са редки. 90 процента от горските пожари през миналата година са след човешка небрежност. Вече са проведени разговори между българските и македонските горски служби за съвместни действия. Такива се налагат, когато избухне горски пожар близо до границата. В такива случаи служители от двете държави ще се борят заедно със стихията." - в. "Труд".

Прощаването с обединителя Хелмут Кол също е след актуалните теми на всекидневниците.

"Един голям европеец! Светла му памет! Това написа министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователната книга по повод кончината на Хелмут Кол, съобщиха от правителствената информационна служба..." - в. "Стандарт".

"Официална церемония в памет на бившия германски канцлер Хелмут Кол, който почина на 16 юни, се проведе в Европейския парламент в Страсбург. България е представена от министър-председателя Бойко Борисов. Кол е архитект на обединението на Германия. Той играе важна роля в прекратяването на Студената война и посредничи в диалога между Брюксел и Вашингтон." - в. "Труд".

"Животът на милиони хора би бил много по-различен без Хелмут Кол, включително моят." Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, живяла в бившата ГДР, на церемонията в Европейския парламент в Страсбург преди погребението на бившия канцлер Хелмут Кол. Германският канцлер, управлявал 16 години, е наричан "обединителят на Германия" и смятан за политик с огромен принос за разширяването на ЕС, почина на 16 юни на 87-годишна възраст. "Скъпи Хелмут Кол, благодарение на теб аз стоя тук днес. Благодаря за шанса, който ти направи възможен за мен и много хора", добави Меркел." - в. "Дневник".

"Хелмут Кол бе истински европеец и приятел. Европа му дължи много", заяви по време на погребението председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - единственият настоящ лидер в Европа, който е работил с Кол, докато е бил канцлер, предаде "Фокус". "Без Хелмут Кол съдбите на милиони, живеещи оттатък Стената до 1990 г., щяха да бъдат напълно различни. Моят също, разбира се", заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя допълни, че се прекланя пред своя политически ментор. Бившият американски президент Бил Клинтън също бе на церемонията. Той изтъкна, че Кол "ни даде шанс да участваме в нещо по-голямо от самите нас". "Обичах този човек, защото искаше да създаде свят, в който никой да не доминира", каза той. 87-годишният Кол почина на 16 юни. Той бе най-дълго управлявалият канцлер съвременна Германия от 1982 до 1998 г. След церемонията Хелмут Кол ще бъде погребан в германския град Шпайер. Хеликоптер на федералната германска полиция върна ковчега с тленните останки на "стария канцлер" Хелмут Кол в родния му град Лудвигсхафен, провинция Рейнланд-Пфалц, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Машината, която излетя след европейската паметна церемония в Страсбург, Франция, се приземи в следобедните часове на специално обособен от правоохранителните органи терен..." - в. "Сега".

Вестниците продължават да следят скандала с новите изтребители за армията.

"Аз иcкaм да pазcрочим плащанията за изтpебителите за минимyм 8 години, а в xода на pазговоpите може да ги напpавим и 10 или 12 години". Това заяви пpед NОVА миниcтъpът на отбpаната Кpаcимиp Каpакaчанов." - в. "24 часа".

"България ще се стреми за разсрочване на плащанията за новите изтребители за най-малко 8 години. Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред "Нова телевизия"... Според него при плащания за 5 години, каквато е била отхвърлената оферта за Ф16, натоварването върху бюджета ще бъде голямо. Попитан има ли съмнения за корупция при избора на "Грипен", той заяви, че няма информация..." - в. "Дневник".

"Искането на импийчмънт се случва при определени обстоятелства, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в интервю за "Дарик" по повод на нападките, които си размениха от ГЕРБ и президента Румен Радев. Главчев бе категоричен, че комисията, която проверява процедурите при разглеждане на офертите за нови изтребители, няма нищо общо с президента. Решението за стартиране на разговори по темата беше взето по време на служебното правителство, когато няма парламентарен контрол, и това беше един от мотивите за създаването на комисията, коментира Главчев. Той посочи, че е бил изненадан, когато от БСП свързали името на президента с комисията. Целта на всяка една временна комисия е да установи факти и обстоятелства. Не можем да прогнозираме какво ще излезе като резултат. Достатъчно е, че се появиха съмнения за лобизъм за изтребителите, за да бъде създадена конкретната комисия. Най-голямото съмнение е отпадането на офертата на един от кандидатите по причини, които не са ясни. Парламентът е мястото, където трябва да се изчистят тези въпроси, каза председателят на Народното събрание. Той коментира и случката от миналата седмица, когато Цветан Цветанов и народни представители от ГЕРБ не бяха допуснати на среща на кмета на Свищов с президента Румен Радев. "Аз не знам какви са подробностите, но кой е поканен решава кметът на населеното място. Не съм присъствал, не знам какъв е бил форматът, но те са имали покани от домакина и не са били само представители на ГЕРБ. Странно впечатление ми направи случилото се", посочи Главчев." - в. "Стандарт".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини