Каракачанов: Искам да разсрочим плащания за изтребителите

Няма нищо лошо парламентът да установи как е взето решението от работната група за избор на нов изтребител за армията. Това каза в интервю за предаването "Събуди се" на Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той коментира, че парламентът е висшият орган в държавата и е в интерес на прозрачността една такава комисия, в която присъстват представители на всички парламентарни групи - и от управляващи и от опозиция, нещата да бъдат сложени на масата и да бъдат проверени, за да няма съмнение кое как се случват.

"Съмнения за корупция нямам, докато те не бъдат доказани и нямам право да говоря неща, които не са доказани", каза още Каракачанов.

От трите оферти, които са направени за закупуването на изтребителите, комисията одобрява две - предложението на Швеция и предложението на Италия, а предложението за F-16 отпада. Каракачанов обясни, че на базата на документите, които получава комисията от американската страна, е могла да тълкува офертата.

"Парламентът е гласувал рамката - за колко години трябва да се плати, на какви вноски трябва да се плаща и какви трябва да са показателите. Гласувана е и сумата. Оттук нататък никой няма право да бяга от тези възможности. Тъй като българското правителство и до ден днешен продължава да иска да разсрочим плащането - да не е за пет години, да е за осем, а в хода на разговорите можем да ги направим 10-12 години.

Тоест една сума, която ние ще похарчим било за изтребители, било за нови кораби, било за нова бронирана машина на българската пехота, - сумите да не са за пет години. "Общата сума е 3,520 млрд.лв. Ако тази сума бъде похарчена за пет години - натоварването за бюджета ще е много по-голямо", обясни Каракачанов.

Офертата на F16 е дала предложение, в което сумите за разсрочено плащане, не са пропорционално разпределени. Министър Каракачанов коментира, че е било въпрос на експертна оценка дали не е било по-редно да се класират и трите оферти и в хода на чисто търговски разговори да се търси подобряването на тези оферти. На въпрос дали офертата F-16 може да бъде върната, Каракачанов заяви, че това може да го реши парламентът.

"Ако парламентът излезе с подобно предложение, правителството е длъжно да се съобрази", заяви военният ни министър.

Той бе категоричен, че най-важното е парите за модернизация да бъдат изхарчени ясно, прозрачно и без капка съмнение за корупция.

Каракачанов заяви, че ще настоява пред финансовия министър Владислав Горанов за 2018 г. да се предвиди и ръст на заплатите на военните.

Относно готвените полицейски протести и искания ръст на заплатите за полицаите, Каракачанов бе категоричен, че е необходим сериозен разговор със синдикатите и да се търси вариант на взаимно разбиране. "Аз смятам, че колегата Валентин Радев е достатъчно опитен и като политик, но е хубаво да се разговоря", допълни той.

Припомняме, по време на служебния кабинет "Герджиков" стана ясно, че комисията във военното министерство е избрала шведския изтребител Грипен на първо място.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валентин - зарезан
    1 0
    17:25, 1 юли 2017
    Абе Бойко Каракачана и Цецо отведнъж взеха много да разбират от самолети Сигурно со ходили на курсове в Д Митрополия А президента Радев Ми той разбира от пожарни коли и маркучи ЗАВАЛЛИЯТА
Последни новини