Бизнес организации поискаха мащабна съдебна реформа

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, поискаха мащабна съдебна реформа.

Те изпратиха декларация до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия. 

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа и др. В тях членуват не само чужди, но и много български компании.

Макроикономическите показатели на страната са добри - плоският данък, конкурентните възнаграждения, но преди тях инвеститорите проучват политическия климат и правосъдната система. Именно те отблъскват чуждите компании, посочиха представители на търговските камари на пресконференция. 

Според Петър Иванов - изпълнителен директор на Американската камара у нас, “това е реформата на всички реформи и от нея започва всичко“.

"Проведохме преди около няколко седмици една конференция, на която бяха и посланиците на Италия, Великобритания, Холандия, както и заместник-посланикът на САЩ. Там се чуха такива гласове - че в страната се усеща липса за справедливост, че правосъдието е бавно. Отчетността пред обществото -  когато няма такава отчетност, дори извън съдебната власт, това представлява проблем", каза Иванов, цитиран от БНР. 

Според него важно е да виждаме промяна в цялата система, а не просто да говорим за отделни личности. 

Бизнесът иска единен електронен регистър, в който да постъпват всички искания, жалби и молби. По този начин ще се прекрати порочната процедура в някой съд в някое градче да изникне изведнъж жалба за която никой не знае и тя да се появи минути преди изтичане на законовия срок за обжалване. Друг проблем е безпристрастното разпределение на делата.

Вицепрезидентът на Американската търговска камара в България Венислав Йотов посочи пресен пример - в последната половин години провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка избрали Литва пред България. 

По думите на Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. 

Изключението с IT сектора той обясни с това, че там не се минава през специален разрешителен режим. Подписват се договори с компания от Силициевата долина и не се занимават с институции и разрешителни режими, поясни Нестор. 

Трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес, добавиха участниците в брифинга. Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната. В писмото си до президента, премиера, председателя на парламента ресорния вицепремиер, правосъдния министър, представителството на ЕК у нас, правната комисия към НС и др. те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата. 

Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота, смята подписалите писмото. Те посочват, че подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност. 

НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право, допълват от от търговските организации.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини