Вашингтон затяга визовия контрол за мюсюлмани и бежанци

САЩ определиха нови критерии за кандидатстващите за американска виза от 6 мюсюлмански страни и за всички бежанци.

Правителството на Доналд Тръмп определи нови критерии за кандидатстващите за американска виза от шест мюсюлмански държави и за всички бежанци.

За правилата, които влизат в сила днес предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Отсега нататък две категории хора могат да разчитат на американска виза, само ако имат близки семейни или бизнес връзки със Съединените щати. Такива са инструкциите, издадени от Държавния департамент.

Разпоредбата е пореден епизод в 5-месечната обществена и институционна битка в САЩ около мотивираната с мерки против тероризма дискриминационна политика на президента Тръмп.

Бурни протести имаше и в други страни, а щатски съдилища спряха действието на указа на Тръмп, принуждавайки президента да издаде коригиран документ. Но и вторият указ се натъкна на съпротива.

До сегашните нови правила се стига, след като Върховният съд частично възстанови действието на президентския указ, критикуван от мнозина като "забрана за мюсюлмани".

Те засягат новите кандидати за визи; документите, които вече са одобрени, няма да бъдат отменяни.

Бабата не е близък роднина

Кандидатите от Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен трябва да докажат връзка с родител, брачен партньор, дете, пълнолетен син или дъщеря, зет, снаха, брат или сестра, за да имат право на виза.

Ограниченията в първия указ на Тръмп обхващаха гражданите на 8 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Сега те са шест.

Същото изискване за роднинство, важи с някои изключения, и за всички кандидати за бежанци (независимо откъде са), които все още чакат одобрение за допускане в САЩ.

Дядовци, баби, внуци, лели, чичовци, племенници, братовчеди, годеници и други по-далечни роднини няма да се считат за "близки връзки" според ръководните насоки, изпратени до американските посолства и консулства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини