Газпром призна проблеми с качеството на газа

Газпром призна за наличие на технически проблеми с качеството на газа в газопровода Ямал-Европа, съобщи Газпром Европа, цитирана от ТАСС и БТА.

Компанията посочи, че взима мерки, така че да изпълнени заявките от европейските си клиенти.

В съобщението й се казва:

"Вечерта на 20 юни възникна краткотраен технически проблем, свързан с качеството на газ, подаван в системата Ямал-Европа. Специалисти от компаниите от групата Газпром вземат всички необходими мерки за скорошно решаване на въпроса и за подаване на газ с необходимото качество."

Полша спря доставките

Полша вчера преустанови зареждането в своята газопреносна система на руски газ, постъпващ по газопровода Ямал-Европа.

Говорителят на полския газов оператор Газ-Систем (Gaz-System) Томаш Петрасенски посочи, че газът не съответства на параметрите за качество, посочени в инструкциите за експлоатация и техническо обслужване на газопреносната система (IRiESP). Транзитът за Германия по газопровода Ямал-Европа се осъществява нормално.

Решението за спиране на доставките е взето вчера сутринта в 6 часа местно време и ще действа до 6 часа на 23 юни. Полската страна не изключва отмяна на решението, ако качеството на газа се подобри, отбеляза операторът.

Газопроводът Ямал-Европа преминава през територията на четири страни - Русия, Беларус, Полша и Германия. Съоръжението съединява газовите находища в северната част на Западен Сибир с крайните потребители в Западна Европа.

Спирането няма да се отрази на баланса и сигурността на разпределителната система, управлявана от Газ-Систем, уверява компанията в комюнике, цитирано от Франс прес.

Прекалено много вода

Според специализирания полски портал Енергетика24 (Energetyka24) газът, който в момента се доставя от Русия, съдържа прекалено много вода, за да може да бъде използван в Полша.

Първата инсталация за сушене на този газ по газопровода се намира в Германия, което означава, че германските клиенти могат да продължат да бъдат обслужвани.

"Това сочи, че отговорността за това събитие е на руснаците", допълва порталът.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини