Социалните мрежи увреждали здравето

Все по-популярните социални мрежи оказват негативно въздействие върху здравето на човека, твърди известен британски психолог и биолог, цитиран от BBC News.
В скорошна статия, публикувана в Biologist, Арик Сигман посочва, че недостигът на живи контакти, за сметка на виртуалните, може да отслаби имунната система на организма, да наруши хормоналния баланс, работата на артериите и процеса на мислене.
В днешно време хората все по-често заменят общуването на живо с виртуални контакти чрез социални мрежи като Facebook, една от най-популярните в момента.
Доктор Сигман предупреждава, че с течение на времето пристрастяването към социалните мрежи може да предизвика още по-сериозни проблеми със здравето, вкл. рак, слабоумие и сърдечносъдови заболявания.
През 2007-а година британците са общували на живо с роднини, приятели и колеги средно по два часа на ден, сочат данните на д-р Сигман. За сравнение, 20 години по-рано, през 1987-а този показател е превишавал 6 часа.
В същото време престоят в интернет се е увеличил четирикратно, достигайки 8 часа на ден.
Според Сигман, социалните мрежи създават само илюзия за общуване, като реално подменят общуването. Ученият твърди, че физиологичните процеси в организма протичат по различни начини, в зависимост от социалното обкръжение на човека. Но тези особености предстои да бъдат изучени.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини