4 °C

Детските градини си искат 8-процентното увеличение

Напрежение тлее между ОбА – Първомай и общинските съветници от една страна и учителите от Детските градини, от друга.

Заявеното намерение на управляващите на национално ниво да бъдат увеличени заплатите в сферата на образованието с 8% не може да бъде изпълнено в рамките на получените от Републиканския бюджет средства в Първомай. Учителите не са съгласни на по-малко увеличение, а работещите в ДГ „Марица“ не са подписали анекси към трудовите си договори. В очакване на увеличението двете градини са оптимизирали щатовете си, така че да изпълняват дейностите си с минимум служители.

В момента детските градини не разполагат с делегирани бюджети, но кметът разпределя постъпилите делегирани средства между детските градини. Общинарите предлагат заплатите да бъдат увеличени с 6,7%, което върху заплата от 650 лв. прави разлика по-малка от 9 лв.

8-те процента биха могли да бъдат постигнати, ако Общинският съвет гласува дофинансиране на детските градини. Грубите сметки сочат, че са необходими около 25 000 лв., които съветниците отказват да обсъждат.

Засега работещите в двете детски градини „Марица“ и „8 март“ не обмислят някакви протестни действия, но са твърди, че няма да се съгласят на увеличение, което е по-малко от обещаното. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Do
  Dori
  14 -3
  14:04, 5 юни 2017
  Кметът не да посреща разни посланици с парите на първомайските данъкоплатци, а да се погрижи да намери тези 25 000 за градините. В крайна сметка тези учители и останалия персонал в градините се грижат за децата на Община Първомай. Смешно е, че се намират пари за банкети и безплатни обучения на общинарите, както и за екскурзийките до Турция, Гърция и Хърватска на г-н Кмета и жена му, а нямат 25 000 лева за градините. Сами сме си виновни....както се казва - ние си ги избрахме ........
 • 2
  Ет
  Ето решението:
  11 -3
  14:15, 5 юни 2017
  Всички, които гласувахте за Папазов, утре да сте пред общината и всеки да се бръкне, за да съберете тия 25000.
 • 3
  12
  1212112
  9 -1
  16:17, 5 юни 2017
  Важното е че преди месец - два кметските заплати ги си актуализираха.
 • 4
  Ко
  коректив
  10 0
  17:00, 5 юни 2017
  смешни пари - за двете години заплатата на куп на общинската директорка катя николова, чиито наборки отдавна отпочиват в заслужена пенсия...
 • 5
  12
  123
  0 -1
  23:22, 5 юни 2017
  ооооооооох
 • 6
  Уч
  ученик от 4-ти клас
  3 -1
  12:55, 6 юни 2017
  650 х 0,067 = 42,25лева и това е близо 5 пъти повече от 9 лева!
  Как да им увеличиш заплатите при тази грамотност!
  • Пъ
   Първомай
   0 -1
   14:51, 6 юни 2017

   1,08. 650 - 1,067. 650 =8,45 8,45<9 (говорим за разликата при увеличението в единия и в другия случай) Ако искате мога и по-подробно да обясня, но в личен разговор.


 • 7
  Де
  Детските градини
  1 0
  13:12, 6 юни 2017
  Освен увеличунието в пари, да се премхне и латиницата при кодиране на мнение.Нея да си е ползват ЛАТИНЦИТЕ

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини