20 °C

Детските градини си искат 8-процентното увеличение

Напрежение тлее между ОбА – Първомай и общинските съветници от една страна и учителите от Детските градини, от друга.

Заявеното намерение на управляващите на национално ниво да бъдат увеличени заплатите в сферата на образованието с 8% не може да бъде изпълнено в рамките на получените от Републиканския бюджет средства в Първомай. Учителите не са съгласни на по-малко увеличение, а работещите в ДГ „Марица“ не са подписали анекси към трудовите си договори. В очакване на увеличението двете градини са оптимизирали щатовете си, така че да изпълняват дейностите си с минимум служители.

В момента детските градини не разполагат с делегирани бюджети, но кметът разпределя постъпилите делегирани средства между детските градини. Общинарите предлагат заплатите да бъдат увеличени с 6,7%, което върху заплата от 650 лв. прави разлика по-малка от 9 лв.

8-те процента биха могли да бъдат постигнати, ако Общинският съвет гласува дофинансиране на детските градини. Грубите сметки сочат, че са необходими около 25 000 лв., които съветниците отказват да обсъждат.

Засега работещите в двете детски градини „Марица“ и „8 март“ не обмислят някакви протестни действия, но са твърди, че няма да се съгласят на увеличение, което е по-малко от обещаното. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Do
  Dori
  14 -3
  14:04, 5 юни 2017
  Кметът не да посреща разни посланици с парите на първомайските данъкоплатци, а да се погрижи да намери тези 25 000 за градините. В крайна сметка тези учители и останалия персонал в градините се грижат за децата на Община Първомай. Смешно е, че се намират пари за банкети и безплатни обучения на общинарите, както и за екскурзийките до Турция, Гърция и Хърватска на г-н Кмета и жена му, а нямат 25 000 лева за градините. Сами сме си виновни....както се казва - ние си ги избрахме ........
 • 2
  Ет
  Ето решението:
  11 -3
  14:15, 5 юни 2017
  Всички, които гласувахте за Папазов, утре да сте пред общината и всеки да се бръкне, за да съберете тия 25000.
 • 3
  12
  1212112
  9 -1
  16:17, 5 юни 2017
  Важното е че преди месец - два кметските заплати ги си актуализираха.
 • 4
  Ко
  коректив
  10 0
  17:00, 5 юни 2017
  смешни пари - за двете години заплатата на куп на общинската директорка катя николова, чиито наборки отдавна отпочиват в заслужена пенсия...
 • 5
  12
  123
  0 -1
  23:22, 5 юни 2017
  ооооооооох
 • 6
  Уч
  ученик от 4-ти клас
  3 -1
  12:55, 6 юни 2017
  650 х 0,067 = 42,25лева и това е близо 5 пъти повече от 9 лева!
  Как да им увеличиш заплатите при тази грамотност!
  • Пъ
   Първомай
   0 -1
   14:51, 6 юни 2017

   1,08. 650 - 1,067. 650 =8,45 8,45<9 (говорим за разликата при увеличението в единия и в другия случай) Ако искате мога и по-подробно да обясня, но в личен разговор.


 • 7
  Де
  Детските градини
  1 0
  13:12, 6 юни 2017
  Освен увеличунието в пари, да се премхне и латиницата при кодиране на мнение.Нея да си е ползват ЛАТИНЦИТЕ

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини