Аптекарка с условна присъда заради кражба на лекарства

Варненският окръжен съд даде условна присъда на шефката на болнична аптека Петя Кочева за длъжностно присвояване на животоспасяващо лекарство в големи размери.

Кочева, която управлявала аптеката на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ във Варна, получи 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Тя бе обвинена в кражба на животоспасяващи лекарства за лечение на рак на гърдата на стойност 42 778 лева. 

Първата съдебна инстанция – Варненският районен съд, осъди Петя Кочева на 4,5 години затвор при общ режим в затворническо общежитие и я лиши от право да упражнява професията магистър-фармацевт. 

Адвокатите на аптекарката обаче обжалваха присъдата. 

Кочева била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента „Херцептин“ в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците.

В началото на 2014 г. шефката на болничната аптека се запознала със собственика на няколко аптеки в Пловдив Николай Александров. По нейна инициатива двамата се срещали и тя му продавала животоспасяващия лекарствен препарат „Херцептин“, който присвоявала от болницата. Липсите на медикамента след присвояването, извършвано от Кочева, били замествани от персонала на лечебното заведение от икономии, които се правели при разреждането му. 

Кражбите на управителката на аптеката били забелязани от служители в онкоболницата през септември 2014 г., след като им направило впечатление, че приготвеното количество с флакони „Херцептин“ не отговарят на записаното в лекарския лист. Достъп до медикаментите имала единствено Петя Кочева като управител на аптеката. 

Така от 5 септември до 25 октомври 2014 г. подсъдимата успяла да присвои 39 флакона с лекарствения препарат, като стойността му била 42 778 лева според назначената по делото съдебно-оценителна експертиза. След като набавила количеството, Кочева провела разговор със свидетеля Александров и двамата си уговорили среща пред хотел в Несебър. Подсъдимата влязла в автомобила му и предала чанта с 39-те флакона „Херцептин“. 

За лекарството Александров платил на ръка на Кочева 29 250 лева. При претърсване на автомобила на свидетеля лекарственият препарат бил намерен и иззет. При обиск на Кочева на същата дата полицията иззела получената сумата, която е отнета в полза на държавата.

Решението на Варненския окръжен съд е окончателно.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини